Dziś kolejny pomysł na błyskawiczne danie. Tym razem coś dla miłośników knedli. Nie będą to jednak kluski przygotowywane tradycyjnie na ziemniakach. Rolę ziemniaków przejmie soczewica- a żeby było naprawdę szybko będzie to soczewica z puszki. Zamiast zwykłej mąki - mąka orkiszowa. Wykończeniem ciasta jest kremowy serek naturalny. Jako że dziś gotujemy szybko, farsz będzie niezwykle prosty- serek naturalny ze szczypta soli i nutą skórki cytrynowej (ser feta o smaku ziół prowansalskich również się tu sprawdzi). Gotowe knedle polecam podać z ekspresowym sosem pesto na bazie bardzo zdrowych liści rzodkiewki. Smacznego!Składniki na ciasto (8 knedli/ 2-3 porcje):· puszka soczewicy (400g- waga soczewicy z zalewą)· 125 g serka Arla Apetinaserek kremowy naturalny· 1 żółtko· niepełna szklanka mąki orkiszowej· 1 łyżki mąka ziemniaczanej· sól do smaku· pół łyżeczki ziół prowansalskichFarsz:· ok. 150 g serka naturalnego kremowego Arla Apetina + szczypta soli/ + skórka z połowy cytryny[sprawdzi się również Arla Apetina classic lub z ziołami prowansalskimi]Pesto:· liście z 2 pęczków rzodkiewki· 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych· sól do smaku· łyżka octu balsamicznego· łyżeczka brązowego cukru/ miodu· ząbek czosnku· olej rzepakowy- ile zabierze1. Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.2. Odsączoną soczewicę blendujemy,łączymy z serkiem, ziołami prowansalskimi, żółtkiem i solą. Dłonią wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając mąki.3. Farsz- serek kremowy ucieramy ze szczyptą soli, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.4. Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę sera i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle.5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.