ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto

Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny pomysł na błyskawiczne danie. Tym razem coś dla miłośników knedli. Nie będą to jednak kluski przygotowywane tradycyjnie na ziemniakach. Rolę ziemniaków przejmie soczewica- a żeby było naprawdę szybko będzie to soczewica z puszki. Zamiast zwykłej mąki - mąka orkiszowa. Wykończeniem ciasta jest kremowy serek naturalny. Jako że dziś gotujemy szybko, farsz będzie niezwykle prosty- serek naturalny ze szczypta soli i nutą skórki cytrynowej (ser feta o smaku ziół prowansalskich również się tu sprawdzi). Gotowe knedle polecam podać z ekspresowym sosem pesto na bazie bardzo zdrowych liści rzodkiewki. Smacznego!
Składniki na ciasto (8 knedli/ 2-3 porcje):
· puszka soczewicy (400g- waga soczewicy z zalewą)
· 125 g serka Arla Apetina serek kremowy naturalny
· 1 żółtko
· niepełna szklanka mąki orkiszowej
· 1 łyżki mąka ziemniaczanej
· sól do smaku
· pół łyżeczki ziół prowansalskich
Farsz:
· ok. 150 g serka naturalnego kremowego Arla Apetina + szczypta soli/ + skórka z połowy cytryny
[sprawdzi się również Arla Apetina classic lub z ziołami prowansalskimi]
Pesto:
· liście z 2 pęczków rzodkiewki
· 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
· sól do smaku
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka brązowego cukru/ miodu
· ząbek czosnku
· olej rzepakowy- ile zabierze
1. Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.
2. Odsączoną soczewicę blendujemy,łączymy z serkiem, ziołami prowansalskimi, żółtkiem i solą. Dłonią wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając mąki.
3. Farsz- serek kremowy ucieramy ze szczyptą soli, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.
4. Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę sera i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle.
5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/byskawiczne-knedle-serowo-soczewicowe-z.html