ßßß
Cookit - przepis na Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa
Składniki
Brokuły
Rzodkiewka
Rukola
Roszponka
Twaróg
Ser
Orzeszki ziemne
Sól
Pieprz
Czosnek
Miód
Ocet balsamiczny
Wykonanie
Pyszna i lekka przekąska, idealna również jako wiosenny lunch. Polecam!Składniki:·
brokuł
· pęczek
rzodkiewki
·
rukola
·
roszponka
· garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni· 100 g półtłustego
twarogu
· 50 g
sera
dziugaspesto:· liście z 2 pęczków
rzodkiewki
· 2 garście uprażonych
orzeszków ziemnych
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto· garść
sera
dziugas startego na tarce o dużych oczkach· ząbek
czosnku
· łyżeczka
miodu
· łyżka
octu balsamicznego
Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście
rzodkiewki
, orzeszki,
ser
dziugas oraz
czosnek
. Stopniowo dodajemy
olej rzepakowy
. Dosmaczamy
solą
,
pieprzem
miodem
i
octem balsamicznym
.
Brokuły
gotujemy na parze al dente. Do miski wrzucamy
rukolę
i
roszponkę
. Dodajemy pokrojoną w ósemki
rzodkiewkę
oraz uprażone
pestki dyni
. Całość zalewamy
sosem pesto
i dokładnie mieszamy. Dodajemy różyczki
brokułów
, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy
twaróg
i układamy wiórki
sera
dziugas(lub innego
twardego sera
). Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/saatka-rzodkiewkowo-brokuowa.html
Przepisy powiązane
· sól
Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką
Pasta serowa z rukolą
Pasta brokułowa
Sałatka z rukoli
Składniki powiązane (0)