ßßß Cookit - przepis na Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa

Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna i lekka przekąska, idealna również jako wiosenny lunch. Polecam!
Składniki:
· brokuł
· pęczek rzodkiewki
· rukola
· roszponka
· garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
· 100 g półtłustego twarogu
· 50 g sera dziugas
pesto:
· liście z 2 pęczków rzodkiewki
· 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
· sól
· pieprz
· olej rzepakowy - do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
· garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
· ząbek czosnku
· łyżeczka miodu
· łyżka octu balsamicznego
Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej rzepakowy. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.
Brokuły gotujemy na parze al dente. Do miski wrzucamy rukolę i roszponkę. Dodajemy pokrojoną w ósemki rzodkiewkę oraz uprażone pestki dyni. Całość zalewamy sosem pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy różyczki brokułów, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy twaróg i układamy wiórki sera dziugas(lub innego twardego sera). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/saatka-rzodkiewkowo-brokuowa.html