Wykonanie
Dziś w moim domu roznosi się cudowny zapach
pomarańczy. A wszystko za sprawą pysznego ciasta na bazie
serka Capri i
jogurtu pomarańczowego. Aromat i smak
cytrusów podkreśla skórka otarta z
pomarańczy. Dzięki znaczącej ilości słodkiego
serka ciasto wychodzi przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Z poniższych proporcji wychodzą dwie blaszki 33 x 11 cm. Możemy zaserwować je jako samodzielny deser do
kawy czy
herbaty.... Ale z powodzeniem możemy też wykorzystać jeden z placków jako "ciastową" bazę do pysznego kremowego przekładańca, na którego przepis podam już jutro ;) . A tymczasem zapraszam na :Składniki:· 1,5 szklanki
jogurtu pitnego pomarańczowego· 500 g zmielonego (np. w blenderze)
twarogu Capri -
twaróg lepiej zblenduje się, jeśli dodamy do niego część
jogurtu pomarańczowego· 4 szklanki
mąki pszennej· 2 szklanki
cukru· 1 szklanka
oleju·4
jajka· skórka z 1
pomarańczy· 3 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 łyżeczka
sodyW jednej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę. W drugiej misce łączymy składniki mokre-
jogurt,
ser,
olej,
jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę z
pomarańczy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych
masłem i obsypanych
mąką (33 x11 cm) . Pieczemy ok. 65 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Smacznego!