Wykonanie
Pyszne, puszyste i wilgotne
ciasto drożdżowe roznoszące swój obłędny zapach po całym domu. Nuta
cynamonu i pieczonych
jabłek.... to dokładnie to, czego potrzebuję w długie, zimne listopadowe wieczory. Dla wzbogacenia smaku do farszu dodałam swoje ulubione
cukierki (jeśli chcecie możecie ten składnik pominąć). Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Niestety (a może "stety", gdyż jest to chyba jedna z lepszych rekomendacji udanego wypieku) moje
strucle zbyt długo nie "odpoczywały" i jeszcze ciepłe zostały rozkrojone i ze smakiem spałaszowane...Składniki:· 4 szklanki
mąki pszennej· szklanka
mleka· szklanka
cukru· 125 g
masła· 3
żółtka· 1
białko· 40 g
drożdżyFarsz:· 4
jabłka· 100 g
suszonej żurawiny· 2
żółtka· 3/4 szklanki
śmietanki 30%· 1/3 szklanki
cukru pudru· 3 łyżki
masła·
cynamon do smaku· 2 łyżki
bułki tartej· ok. 20 ulubionych
cukierkówDrożdże ucieramy z 2 łyżkami
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem i rozrabiamy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki
mąki, dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Pozostały
cukier ucieramy z 3
żółtkami, dodajemy
mąkę, zaczyn oraz roztopione, letnie
masło. Wyrabiamy całość do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.Nadzienie:
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
śmietankę, wystudzone roztopione
masło i chwilę ubijajmy. Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki
jabłka,
żurawinę i
bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy
cynamonem.Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta. Placki smarujemy rozbełtanym
białkiem.Nadzienie również dzielimy na 2 równe części i każdą rozprowadzamy równomiernie na placku pozostawiając ok. 1 cm wolnych brzegów.
Cukierki siekamy i posypujemy nimi
jabłka. Placki zawijamy jak roladę, zlepiamy końce. Każdy przekładamy do keksówki. Nacinamy nożem w kilku miejscach.
Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. Następnie smarujemy je
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut. Gotową
struclę podajemy posypaną
cukrem pudrem. Smacznego!