Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 szklanki
mąki pszennej- 1/4 szklanki ciepłego
mleka- 1 szklanka puree z dyni***- 100g
cukru- 1
żółtko- 4 dag świeżych
drożdży- 5 dag
masła*na kruszonkę- 25g
cukru- 50g
mąki pszennej- 35g
masła*dodatkowo- 1 słoiczek
powideł śliwkowych- 1/4 szklanki
mleka do posmarowania-
cukier puder- kilka łyżek
śmietany 30%Sposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, następnie mieszamy z łyżką
mąki i
cukru, odstawiamy do napuszenia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.2.
Żółtko ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy
mąkę, rozczyn,
masło, puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, można podsypać odrobiną
mąki, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy powidłami i zawijamy w rulonik (od strony krótszego
boku). Cztery równe ruloniki układamy w średniej kwadratowej formie, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Wierzch smarujemy
mlekiem.4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy
między palcami, by uzyskać odpowiednią formę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min.5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy lukrem przygotowanym ze
śmietany i
cukru pudru.***
Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną
oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż
dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.Inspiracja:searchingforanamaranth