ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami

Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka puree z dyni***
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 4 dag świeżych drożdży
- 5 dag masła
*na kruszonkę
- 25g cukru
- 50g mąki pszennej
- 35g masła
*dodatkowo
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1/4 szklanki mleka do posmarowania
- cukier puder
- kilka łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, następnie mieszamy z łyżką mąki i cukru, odstawiamy do napuszenia. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, masło, puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, można podsypać odrobiną mąki, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy powidłami i zawijamy w rulonik (od strony krótszego boku). Cztery równe ruloniki układamy w średniej kwadratowej formie, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wierzch smarujemy mlekiem.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, by uzyskać odpowiednią formę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min.
5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy lukrem przygotowanym ze śmietany i cukru pudru.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja:searchingforanamaranth
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/11/dyniowe-ciasto-drozdzowe-z-powidami.html