ßßß
Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)
Składniki
Mąka pszenna
Jogurt naturalny
Cukier
Masło
Olej rzepakowy
Jajko
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Borówki
Orzech włoski
Cukier brązowy
Cukierki
Czekolada
Wykonanie
Na weekend proponuję błyskawiczne i smakowite ciasto na bazie mrożonych
borówek
. Taka odrobina lata na talerzu w te ponure listopadowe dni ;) .Składniki:600 g
mąki pszennej
200 g
jogurtu naturalnego
szklanka
cukru
200 g miękkiego
masła
1/4 szklanki
oleju rzepakowego
2
jajka
4 łyżeczki
proszku do pieczenia
łyżka
cukru waniliowego
Ponadto:500 g mrożonych
borówek
100 g posiekanych
orzechów włoskich
100 g
mąki pszennej
pół szklanki
brązowego cukru
8 łyżek roztopionego
masła
ok. 16 ulubionych
cukierków
czekoladowych
Masło
ucieramy z
cukrem
, dodajemy
jajko
,
jogurt
i
cukier waniliowy
. Dodajemy
mąkę
wymieszaną z
proszkiem do pieczenia
oraz
olej
. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (największej jaką macie)wysmarowanej
masłem
i wysypanej
mąką
. Na ciasto rozsypujemy posiekane
cukierki
. Na
cukierki
wylewamy resztę ciasta.Zamrożone
borówki
,
orzechy
,
mąkę
,
cukier
i
masło
delikatnie mieszamy i przekładamy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 75-80 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto bajecznie smakuje jeszcze ciepłe i takie też Wam polecam spróbować. Wystudzone ładniej się kroi i dobrze sprawdzi się jako deser podczas weekendowych obiadów.Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/11/jogurtowe-ciasto-z-borowkowa-kruszonka.html
Przepisy powiązane
Tartaletki z borówkami
Muffinki z borówkami
Muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek!
Muffiny na podróż
Jogurtowe muffinki z czekoladą
Składniki powiązane (0)