ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)

Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)

nazwa

Wykonanie

Na weekend proponuję błyskawiczne i smakowite ciasto na bazie mrożonych borówek. Taka odrobina lata na talerzu w te ponure listopadowe dni ;) .
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
500 g mrożonych borówek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
8 łyżek roztopionego masła
ok. 16 ulubionych cukierków czekoladowych
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, jogurt i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (największej jaką macie)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na ciasto rozsypujemy posiekane cukierki. Na cukierki wylewamy resztę ciasta.
Zamrożone borówki, orzechy, mąkę, cukier i masło delikatnie mieszamy i przekładamy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 75-80 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto bajecznie smakuje jeszcze ciepłe i takie też Wam polecam spróbować. Wystudzone ładniej się kroi i dobrze sprawdzi się jako deser podczas weekendowych obiadów.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/11/jogurtowe-ciasto-z-borowkowa-kruszonka.html