Wykonanie
Jednym z najbardziej popularnych
polskich górskich
serów jest
oscypek- wędzony
owczy ser produkowany tradycyjnie na Podhalu, od 2008 roku opatrzony znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wytwarzany ręcznie z
mleka owczego (dopuszczalny jest dodatek
mleka krowiego), formowany w kształt wrzeciona w specjalnej rzeźbionej foremce tzw. "oscypiorce". Swój charakterystyczny zapach i smak zyskuje dzięki procesowi zimnego wędzenia trwającego od kilku do kilkunastu dni. Pierwotna receptura jego wytwarzania pochodzi z 1748 roku i przestrzega się jej po dzień dzisiejszy.Kolejnym polskim górskim
serem jest bundz (czy bunc) od 2005 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Twaróg ten wytwarzany jest z
mleka owczego. Pierwszy etap wytwarzania przebiega tak samo, jak produkcja
oscypków. Skrzep
serowy jest parzony przez kilka minut w temp. ok. 70 stopni Celsjusza, następnie jest odcedzany na płótnie.
Ser ma delikatny, łagodny, kremowy smak . Na Krupówkach często nazywany polską
mozzarellą, w smaku i konsystencji nie jest gorszy od swojej włoskiej koleżanki. Doceniajmy więc to, co polskie i jak najczęściej sięgajmy po nasze dobre, polskie
sery. Jeśli więc w ramach wakacyjnych podróży odwiedzimy Podhale, zakupmy zapas dobrych
serów i wyczarujmy z nich coś pysznego.Moja dzisiejsza propozycja to połączenie dobrych
polskich składników z kuchnią włoską. Zapraszam!SKŁADNIKI:- płat
ciasta francuskiego-
jajko do posmarowania rantów- 2 łyżki pesto
pietruszkowo-
pistacjowego- bundz 200 g-
oscypek ok. 150 g- kilka plastrów marynowanej
papryki- 1
pomidor- kilka listków świeżej
bazylii-
pieprzKwadratową foremkę 22 X 22 cm lub formę na tartę smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Foremkę wylepiamy płatem
ciasta francuskiego. Boki smarujemy rozbełtanym
jajkiem i przyklejamy uformowany z pozostałego ciasta rant. Rant zdobimy za pomocą noża i smarujemy resztą
jajka. Przygotowany spód tarty smarujemy równomiernie pesto. Bundz i
oscypek kroimy w plastry o zbliżonej wielkości. Plastry
serów układamy naprzemiennie na cieście. Pomiędzy plastry
serów układamy listki
bazylii, plastry
pomidorów i
papryki. Całość doprawiamy
pieprzem. Zapiekamy ok. 30-35 minut temp. 200-220 stopni. Podajemy z listkami świeżej
bazylii.