ßßß Cookit - przepis na Rolada schabowa z młodymi porami i chlebem prądnickim

Rolada schabowa z młodymi porami i chlebem prądnickim

nazwa

Wykonanie

Pyszne soczyste mięso z porowo-chlebowym farszem i aromatycznym koperkiem. Polecam!
Składniki:
· schab 1,5 kg
· 3 młode pory
· 4 kromki chleba prądnickiego ChOG
· sól
· pieprz
· łyżka musztardy węgierskiej
· 2 ząbki czosnku
· duży pęczek koperku
· 100 g masła
· olej rzepakowy do smażenia
Schab należy rozciąć na ładny prostokąt, posolić i popieprzyć z obu stron. Pory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na odrobinie oleju smażymy pory, pod koniec dodając czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Chleb pozbawiamy skórek blendujemy. Do pokruszonego chleba dodajemy pory, mieszamy. Schab smarujemy musztardą, wykładamy równomiernie farsz, rolujemy, zawiązujemy dratwą. Koperek drobno siekamy i ucieramy z masłem. Obkładamy wierzch rolady. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, 1 godzina na każdy kilogram mięsa. Roladę porcjujemy na grube plastry i serwujemy z upieczonymi młodymi ziemniakami ze szczypiorkiem i koperkiem (młode ziemniaki w mundurkach skrapiamy olejem rzepakowym, solimy, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, pieczmy ok. 45 minut, podajemy posypane świeżym koperkiem). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/rolada-schabowa-z-modymi-porami-i.html