Wykonanie
Pyszne soczyste
mięso z
porowo-
chlebowym farszem i aromatycznym
koperkiem. Polecam!Składniki:·
schab 1,5 kg· 3
młode pory· 4 kromki
chleba prądnickiego ChOG·
sól·
pieprz· łyżka
musztardy węgierskiej· 2 ząbki
czosnku· duży pęczek
koperku· 100 g
masła·
olej rzepakowy do smażenia
Schab należy rozciąć na ładny prostokąt, posolić i popieprzyć z obu stron.
Pory kroimy w kostkę,
czosnek drobno siekamy. Na odrobinie
oleju smażymy
pory, pod koniec dodając
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Chleb pozbawiamy skórek blendujemy. Do pokruszonego
chleba dodajemy
pory, mieszamy.
Schab smarujemy
musztardą, wykładamy równomiernie farsz, rolujemy, zawiązujemy dratwą.
Koperek drobno siekamy i ucieramy z
masłem. Obkładamy wierzch rolady.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, 1 godzina na każdy kilogram
mięsa. Roladę porcjujemy na grube plastry i serwujemy z upieczonymi młodymi
ziemniakami ze
szczypiorkiem i
koperkiem (
młode ziemniaki w mundurkach skrapiamy
olejem rzepakowym, solimy, posypujemy drobno posiekanym
szczypiorkiem, pieczmy ok. 45 minut, podajemy posypane świeżym
koperkiem). Smacznego!