ßßß Cookit - przepis na Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na mące pełnoziarnistej z truskawkami

Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na mące pełnoziarnistej z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Amarantusowo-drożdżowe ciasto pełnoziarniste słodzone daktylami i fruktozą na mleczku kokosowym w trzech wersjach- mini z truskawkami, duże z truskawkami i keksowe z samymi daktylami. Prawdziwie zdrowe (i oczywiście smaczne) ciasto- bez masła, cukru i zwykłe j mąki pszennej. Za to na ziarnach amarantusa, pełnoziarnistej mące i zdrowym oleju rzepakowym.
Tak zdrowe ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka niespodzianka dla naszych pociech z okazji ich jutrzejszego święta. Zapraszam!
Składniki na ciasto:
· 250 g ziarna amarantusa
· 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki na zaczyn
· 3 jajka
· 3 żółtka
· 84 g świeżych drożdży
· 400 ml mleczka kokosowego
· 250 g suszonych daktyli
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 5 łyżek fruktozy
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· szczypta soli
· świeże truskawki - tyle ile zmieści się na cieście
Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy mąkę i zalewamy połową ciepłego mleczka kokosowego- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Amarantus gotujemy na małym ogniu w 250 ml wody ok. 20 minut, aż będzie miękki (jeśli zajdzie taka potrzeba, należy podczas gotowania dolać jeszcze troszkę wody). 150 g suszonych daktyli zalewamy połową lekko podgrzanego mleczka kokosowego. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby zmiękły. Następnie blendujemy je razem z ugotowanym, lekko ciepłym amarantusem na gładkie puree.
Mąkę oraz puree amarantusowo-daktylowe przekładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, jajka, olej, fruktozę oraz sól. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek (ja jedno ciasto upiekłam w małej kwadratowej foremce). Na wierzchu na jednym placku układamy przekrojone na pół świeże daktyle (jeśli takich nie mamy, możemy upiec ciasto bez dodatków, a suszonymi ozdobić już upieczone). Na drugim placku (u mnie ten w kwadratowej formie, żeby zmieściło się więcej truskawek) układamy połówki truskawek. Ciasta odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowały. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. Ciastem możemy wypełnić też małe silikonowe foremki, które dekorujemy świeżymi truskawkami. Pieczemy je ok. 20-25 minut.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/amarantusowo-drozdzowe-ciasto-daktylowe.html