Wykonanie
Amarantusowo-
drożdżowe ciasto pełnoziarniste słodzone
daktylami i fruktozą na
mleczku kokosowym w
trzech wersjach- mini z
truskawkami, duże z
truskawkami i keksowe z samymi
daktylami. Prawdziwie zdrowe (i oczywiście smaczne) ciasto- bez
masła,
cukru i zwykłe j
mąki pszennej. Za to na ziarnach
amarantusa, pełnoziarnistej
mące i zdrowym
oleju rzepakowym.Tak zdrowe ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka niespodzianka dla naszych pociech z okazji ich jutrzejszego święta. Zapraszam!Składniki na ciasto:· 250 g ziarna
amarantusa· 700 g
mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki na zaczyn· 3
jajka· 3
żółtka· 84 g świeżych
drożdży· 400 ml
mleczka kokosowego· 250 g
suszonych daktyli· 3 łyżki
cukru waniliowego· 5 łyżek fruktozy· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· szczypta
soli· świeże
truskawki - tyle ile zmieści się na cieściePrzygotowujemy zaczyn. Pokruszone
drożdże zasypujemy
cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy
mąkę i zalewamy połową ciepłego
mleczka kokosowego- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Amarantus gotujemy na małym ogniu w 250 ml
wody ok. 20 minut, aż będzie miękki (jeśli zajdzie taka potrzeba, należy podczas gotowania dolać jeszcze troszkę
wody). 150 g
suszonych daktyli zalewamy połową lekko podgrzanego
mleczka kokosowego. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby zmiękły. Następnie blendujemy je razem z ugotowanym, lekko ciepłym
amarantusem na gładkie puree.
Mąkę oraz puree
amarantusowo-
daktylowe przekładamy do dużej miski. Dodajemy
żółtka,
jajka,
olej, fruktozę oraz
sól. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką keksówek (ja jedno ciasto upiekłam w małej kwadratowej foremce). Na wierzchu na jednym placku układamy przekrojone na pół świeże
daktyle (jeśli takich nie mamy, możemy upiec ciasto bez dodatków, a suszonymi ozdobić już upieczone). Na drugim placku (u mnie ten w kwadratowej formie, żeby zmieściło się więcej
truskawek) układamy połówki
truskawek. Ciasta odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowały. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane
cukrem pudrem.Smacznego!Ps.
Ciastem możemy wypełnić też małe silikonowe foremki, które dekorujemy świeżymi
truskawkami. Pieczemy je ok. 20-25 minut.
