Wykonanie
Nagus (tak tą babkę ziemniaczaną nazywała moja babcia) jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do którego z przyjemnością powracam. Wykończony dekoracyjnie
boczkiem ładnie prezentuje się na każdym
stoleSkładniki:2 kg
ziemniaków2
jajka2 duże
cebule2 łyżki
mąki pszennej800 g
boczku surowego wędzonegokilka długich, cienkich plastrów
boczku gotowanego wędzonego
sólpieprzkwaśna
śmietana 18%Nagus PRZYGOTOWANIE:Surowy
wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci.
Ziemniaki obieramy i razem z
cebulą albo ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnej końcówki. Do masy ziemniaczanej dodajemy
mąkę,
jajka, przygotowany
boczek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Silikonową foremkę wykładamy plastrami
boczku, przelewamy masę ziemniaczaną. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże keksówki nagusa. Pieczemy 1-1,5 h, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną
śmietaną. Smacznego!