ßßß Cookit - przepis na Nagus - moje smaki dzieciństwa

Nagus - moje smaki dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Nagus (tak tą babkę ziemniaczaną nazywała moja babcia) jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do którego z przyjemnością powracam. Wykończony dekoracyjnie boczkiem ładnie prezentuje się na każdym stole
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 jajka
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
800 g boczku surowego wędzonego
kilka długich, cienkich plastrów boczku gotowanego wędzonego
sól
pieprz
kwaśna śmietana 18%
Nagus PRZYGOTOWANIE:
Surowy wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci. Ziemniaki obieramy i razem z cebulą albo ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnej końcówki. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka, przygotowany boczek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Silikonową foremkę wykładamy plastrami boczku, przelewamy masę ziemniaczaną. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże keksówki nagusa. Pieczemy 1-1,5 h, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/nagus-tak-ta-babke-ziemniaczana-nazywaa.html