Wykonanie
Jutro tłusty czwartek,więc na blogu nie może zabraknąć tematycznego wpisu. Zapraszam na pyszne, proste i w miarę szybkie do przygotowania oponki w dwóch smakach. Dekoracja również dwukolorowa, ale efekt końcowy tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Słodkości wyszły pyszne, puszyste, delikatne i - co ważne- wcale nie tłuste ;) . Polecam!Składniki:· 200 g miękkiego
masła· 700 g
mąki + do podsypania· 50 g zmielonych
migdałów· 1 szklanka
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 400 g
twarogu mielonego· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 3
jajka· łyżka
spirytusu· szczypta
soli· skórka otarta z 1
cytrynyLukier:· sok z
porzeczek lub
cytryny·
cukier puder ile zabierzeWyrabiamy ciasto- łączymy składniki sypkie-
mąkę, ,
cukier,
cukier waniliowy,
sól,
skórkę cytrynową oraz
proszek do pieczenia. Dodajemy
masło,
twaróg,
jajka i
spirytus - wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy
migdały i ponownie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Krążki wykrawamy szklanką lub specjalną obręczą, środki kieliszkiem lub małą foremką do wycinania
ciasteczek. Smażymy na rozgrzanym
oleju aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Polewamy lukrem na bazie soku z czarnych
porzeczek i lukrem na bazie
soku z cytryny. Możemy udekorować ozdobami z
czekolady. Smaczne są też posypane samym
cukrem pudrem. Smacznego!