ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe i migdałowe

Oponki serowe i migdałowe

nazwa

Wykonanie

Jutro tłusty czwartek,więc na blogu nie może zabraknąć tematycznego wpisu. Zapraszam na pyszne, proste i w miarę szybkie do przygotowania oponki w dwóch smakach. Dekoracja również dwukolorowa, ale efekt końcowy tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Słodkości wyszły pyszne, puszyste, delikatne i - co ważne- wcale nie tłuste ;) . Polecam!
Składniki:
· 200 g miękkiego masła
· 700 g mąki + do podsypania
· 50 g zmielonych migdałów
· 1 szklanka cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 400 g twarogu mielonego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 jajka
· łyżka spirytusu
· szczypta soli
· skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
· sok z porzeczek lub cytryny
· cukier puder ile zabierze
Wyrabiamy ciasto- łączymy składniki sypkie- mąkę, , cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, twaróg, jajka i spirytus - wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Krążki wykrawamy szklanką lub specjalną obręczą, środki kieliszkiem lub małą foremką do wycinania ciasteczek. Smażymy na rozgrzanym oleju aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Polewamy lukrem na bazie soku z czarnych porzeczek i lukrem na bazie soku z cytryny. Możemy udekorować ozdobami z czekolady. Smaczne są też posypane samym cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/oponki-serowo-cytrynowe-oponki-serowo.html