ßßß Cookit - przepis na Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu

Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszną i zdrową rybkę z nieco nietypowo zaserwowanym ryżem. Pychotka!
Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu
Składniki:
· świeży filet z dorsza (ja zawsze wybieram ze skórką) ok. 600-700 g
· 100 g ryżu naturalnego
· skórka z 1/2 cytryny
· główka sałaty
· 1 duży ogórek kiszony
· sól
· pieprz
· 2 duże papryczki papperoni z serem
· 2 łyżki zimnego masła
· garść orzeszków ziemnych
· parmezan do posypania
· sok z cytryny
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze blendujemy ugotowany , przestudzony ryż, skórkę z cytryny, sałatę, ogórka kiszonego, pepperoni, masło oraz orzeszki ziemne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy połową masy ryżowej. Na ryż wykładamy poporcjowanego dorsza. Rybę przykrywamy pozostałym zielonym ryżem. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 30 minut, termoobieg, temp. 190 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/zielony-dorsz-czyli-ryba-w-zielonym-ryzu.html