Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszną i zdrową
rybkę z nieco nietypowo zaserwowanym
ryżem. Pychotka!Zielony
dorsz czyli
ryba w zielonym
ryżuSkładniki:· świeży
filet z dorsza (ja zawsze wybieram ze skórką) ok. 600-700 g· 100 g
ryżu naturalnego· skórka z 1/2
cytryny· główka
sałaty· 1 duży
ogórek kiszony·
sól·
pieprz· 2 duże papryczki papperoni z
serem· 2 łyżki zimnego
masła· garść
orzeszków ziemnych·
parmezan do posypania·
sok z cytrynyRybę myjemy, osuszamy, skrapiamy
sokiem z cytryny, delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem. W blenderze blendujemy ugotowany , przestudzony
ryż,
skórkę z cytryny,
sałatę,
ogórka kiszonego, pepperoni,
masło oraz
orzeszki ziemne. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy połową masy ryżowej. Na
ryż wykładamy poporcjowanego
dorsza.
Rybę przykrywamy pozostałym zielonym
ryżem. Całość posypujemy startym
parmezanem. Zapiekamy ok. 30 minut, termoobieg, temp. 190 stopni. Smacznego!