Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe danie na bazie kaszy jęczmiennej. Często po nią sięgam, nie tylko ze względu na jej delikatny smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne- chroni przed anemią, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić przemianę materii. Polecam!Składniki:· 250 g kaszy jęczmiennej· 1 duża czerwona cebula· 3 duże ostre papryczki pepperoni z serem z oleju· garść startego parmezanu· 2 jajka· sól· pieprzNa jogurtowo-ziołową kołderkę:· 200 g gęstego jogurtu naturalnego· łyżka gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)· łyżka pistacjowego pesto z dodatkiem papryczki pepperoni (do pistacjowego pesto podczas blendowania należy dodać jedną papryczkę)· 1 jajko· sól· pieprz· garść startego parmezanu do posypania na wierzchKaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 18 minut. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kaszy. Papryczki pepperoni z serem drobno kroimy, dodajemy do kaszy. Wybijamy 2 jajka, dodajemy garść parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju- ja wykorzystałam foremkę do tarty.Przygotowujemy jogurtowo-ziołową kołderkę- łączymy jogurt ze śmietaną, pesto oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy równomiernie na kaszę. Wierzch wieńczymy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 i ustawiamy grzałkę górną - ok. 15-20 minut. Smacznego!