Wykonanie
Ciasto
makaronowe należy do tradycji kuchni niemieckiej. Dziś proponuję jednak jego nieco inne wydanie- mega wilgotne i mocno
czekoladowe ciasto w smaku zbliżone do naszego dobrego polskiego murzynka. Wilgotność tą uzyskujemy dzięki dodatkowi zdrowego
oleju rzepakowego. Co ważne
olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Wskazany jest więc nie tylko ze względu na walory smakowe (jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), ale również zdrowotne. Polecam to proste, ale naprawdę smakowite ciacho :) .Składniki:· 100 g
makaronu z pszenicy durum- u mnie świderki· 3 czubate łyżki
kakao· 2
jajka· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1 łyżka
bułki tartej· 7-8 łyżek
oleju rzepakowego· 4 łyżki
cukru waniliowego· 3 łyżki
mlekaMakaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Przekładamy do blendera. Do misy blendera dodajemy pozostałe składniki-
kakao,
jajka,
proszek do pieczenia,
bułkę tartą,
olej rzepakowy,
cukier i
mleko. Całość dobrze blendujemy. Foremkę o wymiarach 16 cm na 16 smarujemy odrobiną
oleju, obsypujemy
bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 35 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!