ßßß Cookit - przepis na Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą

Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Pikantne mięso przełamane delikatną słodyczą żurawiny zwieńczone chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Polecam :) .
Składniki:
· 500 g piersi z indyka
· kilka łyżek oleju rzepakowego spod suszonych pomidorów
· 2 garście orzechów włoskich
· 3 ząbki czosnku
· 1 duża cebula
· olej rzepakowy
· czerwona soczewica 200 g
· 800 ml bulionu drobiowego
· kora cynamonu
· 1 łyżka mąki kukurydzianej
· 100 g pistacji
· sos chili ostry i słodki do smaku
· tabasco- kilka kropel
· 80 g suszonej żurawiny
· sól
· pieprz
Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie podprażamy, siekamy i zalewamy olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.
Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz żurawinę. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Łyżkę mąki kukurydzianej rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/11/pikantny-gulasz-z-indykiem-i-soczewica.html