ßßß
· 3 ząbki czosnku· 1 duża cebula· olej rzepakowy· czerwona soczewica 200 g· 800 ml bulionu drobiowego· kora cynamonu· 1 łyżka mąki kukurydzianej· 100 g pistacji· sos chili ostry i słodki do smaku· tabasco- kilka kropel· 80 g suszonej żurawiny· sól· pieprzPrzygotowujemy marynatę- orzechy włoskie podprażamy, siekamy i zalewamy olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.
Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz żurawinę. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Łyżkę mąki kukurydzianej rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy. Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!