Wykonanie
Pampuchy - puszyste w środku, z chrupiącą, lekko skarmelizowaną skórką - to doskonały pomysł na słodki obiad.

Składniki:· szklanka
mleka· paczka- 7 g-
drożdży instant lub 25 g świeżych
drożdży· 60 g
cukru pudru· 40 g
cukru waniliowego z prawdziwej
wanilii· 2
jajka· 2 łyżki
oleju rzepakowego· 80 g miękkiego
masła· 0,5 łyżeczki
soli· 500 g
mąki pszennejDo smażenia:· 6 łyżek
masła· 6 łyżek
cukru pudru· szklanka
wodyNa sosy:· szklanka
mleka· łyżka
masła· łyżka
mąki· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
soku z cytryny· łyżeczka
kakao
Robimy zaczyn -
drożdże zasypujemy łyżką
cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym
mlekiem i dodajemy 5 łyżek
mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników-
mąkę,
sól,
cukry,
jajka,
olej i
masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Pampuchy smażymy w
trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki
wody, dodajemy 2 łyżki
masła i 2 łyżki
cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
Sos biało - czarny . Łyżkę
masła topimy na małej patelni, dodajemy
mąkę i
cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym
mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy
sok z cytryny, do drugiej
kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego
mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!