ßßß Cookit - przepis na Pieróg rusko-francuski

Pieróg rusko-francuski

nazwa

Wykonanie

Dziś kuchnia fusion. Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe. A jak ładnie wygląda! Do tego równie szybki i smakowity sos pieczarkowy i możemy zasiadać do stołu.
Składniki:
· 500 g ugotowanych ziemniaków
· 250 g chudego twarogu
· 2 duże cebule
· odrobina oleju do smażenia
· sól
· pieprz
· ciasto francuskie
· 1 jajko
Na sos:
· 500 g pieczarek
· cebula
· 100 g śmietany 18%
· ok. 200 ml mleka
· sól
· pieprz
· odrobina oleju
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.
Sos - oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/10/pierog-rusko-francuski.html