Wykonanie
Dziś obiad na słodko. Prawdziwa rozpusta... tak na poprawę humoru.

Składniki:· szklanka i 1-2 łyżki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· łyżka
kakao· łyżka
cukru· 2
jajka· 1-2 łyżki
oliwy· ewentualnie odrobina
wody·
serek Philadelphia
czekoladowy z Milką

Do
mąki dodajemy
kakao i
cukier. Dodajemy
jajka i
oliwę- zagarniamy
mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę
wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na połowę z nich wykładamy
serek. Nadzienie przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z
sosem karmelowym.
Sos karmelowy:· pół szklanki
cukru· 250 g
śmietanki 30%· pół łyżeczki
soliNa patelnię wysypujemy
cukier. Podgrzewamy go na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy
cukier ładnie się stopi, dolewamy kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż
cukier połączy się z płynem. Dodajemy
sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy
czekoladowe ravioli. Smacznego!