Wykonanie
A może na kolację skusicie się na lekkie i zdrowe faszerowane
cukinie. Idealna propozycja na grilla, która zasmakuje również mięsożercom.


Składniki:· 3 małe
cukinie· 3 duże
cebule· 3 duże
marchewki· świeży
imbir· pęczek
pietruszki· opakowanie
fety - ok. 200-270 g·
sól,
pieprz do smaku
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół. Każdą łódeczkę wydrążamy za pomocą łyżeczki.
Cebulę kroimy w piórka,
marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy przesiekany miąższ
cukinii. Całość jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy świeżo startym
imbirem,
solą i
pieprzem. Farsz ściągamy z ognia, dodajemy drobno posiekaną
pietruszkę i połowę
fety pokrojonej w kostkę. Skórkę
cukinii smarujemy po zewnętrznej stronie odrobiną
oliwy, do środka nakładamy farsz, na wierzchu układamy resztę pokrojonej w kostkę
fety.
Cukinie układamy na tackach do grillowania, grillujemy ok. 15-20 minut. Smacznego!