Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- ok. ½ kg obranego miąższu dyni,- 1
pietruszka (ok. 80 g),- 1
marchewka ok. (90 g),- 1
cebula (ok. 40 g),- 1 łyżka
oleju (ok. 12 g),- 1 łyżka startego
imbiru,- 3 szklanki
wody (ok. 600 ml),- 4 łyżeczki prażonych
nasion słonecznika (ok. 20 g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Kroimy obrane warzywa na drobniejsze kawałki.2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się
wody.3. Szklimy pokrojoną
cebulę na
oleju rzepakowym i dodajemy do
bulionu.4. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.5. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku
imbirem,
solą i
pieprzem.6. Krem z dyni podajemy z łyżeczką prażonych
nasion słonecznika.

Krem z dyni jest bogaty w:- βkaroten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 gEnergia: 94 , 46 kcal
Białko: 3,19 gTłuszcze: 4 , 79 gWęglowodany: 15 , 04 gBłonnik pokarmowy : 5 , 70 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza