Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 6
marchewek (ok. 540 g),- 1
pietruszka (ok. 80 g),- łyżka
oleju (ok. 12 g),-
cebula (ok. 40 g),- 1 łyżka drobno startego
imbiru,- 1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy,- 3 łyżki
soku z limonki,- 2 szklanki
wody,- 4 łyżeczki
jogurtu naturalnego (ok. 40 g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Obieramy
marchewkę,
pietruszkę i kroimy na drobniejsze kawałki.2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się
wody.3. Szklimy pokrojoną
cebulę na
oleju rzepakowym i dodajemy ją do
bulionu.4. Dodajemy
imbir, skórkę
pomarańczy i
sok z limonki.5. Całość gotujemy ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie.6. Blendujemy warzywa na krem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.7. Krem
marchewkowy podajemy z kleksem
jogurtu naturalnegoPrzepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com

- β karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 gEnergia: 70 , 7070 , 70 kcal
Białko: 2,02 gTłuszcze: 3 , 49 gWęglowodany: 12 , 07 gBłonnik pokarmowy : 4 , 81 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza