ßßß Cookit - przepis na DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ

DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ

nazwa

Wykonanie

Jedno z najlepszych śniadań w ostatnim czasie - bez wątpienia. Mąka arachidowa nadała cudownego, orzechowego zapachu, dynia - delikatnej, maślanej nuty, a dzięki kaszy jaglanej donuty były bardzo sycące... i bardzo zdrowe! Jako dodatek podałam wyjątkowo słodką figę (którą uprzednio sparzyłam wrzątkiem), dorodne maliny oraz serek naturalny z inuliną z agawy. No właśnie, a co to takiego ta inulina ? To rozpuszczalny błonnik i naturalny prebiotyk, dobry dla flory bakteryjnej w organizmie. Smak inuliny ocenia się na 1/10 słodyczy cukru, więc jest lekko słodka. Można jej używać jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Ja właśnie użyłam jej do lekkiego zagęszczenia serka, który z natury był dość rzadki (a takich nie lubię!) :P
Dyniowo - fistaszkowe donuty z kaszy jaglanej podane z malinami, figą i serkiem naturalnym z inuliną bio z agawy
/przepis własny/
/1 porcja/
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (120 g)
ok. 80 g puree z dyni
2 łyżki mąki jaglanej
łyżka mąki arachidowej
szczypta soli
łyżka syropu daktylowego
cynamon i mielone goździki
łyżeczka stopionego masła ghee
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie mokre składniki wymieszać za pomocą miksera.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i ponownie zmiksować.
Piec w porządnie rozgrzanym urządzeniu do wypieku donutów około 7 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Pumpkin donuts with millet
/ own recipe /
/ 1 serving /
4 tablespoons of cooked millet (120 g)
approx. 80 g of pumpkin puree
2 tablespoons of millet flour
1 tablespoon of PPB
pinch of salt
1 tablespoon of date syrup
cinnamon and ground cloves
1 teaspoon of melted ghee butter
1 egg
1/3 teaspoon of baking powder
All wet ingredients mix well.
Add both flours, baking powder and spices and mix again.
Bake in a preheated donut maker for about 7 minutes.
You can also bake using a donuts form in the oven, but for a longer time.
Serve with your favorite toppings.
***
A przede mną... ostatni miesiąc wakacji! Trzeba go wykorzystać jak najlepiej :)
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/09/643-dyniowe-donuty-z-kaszy-jaglanej.html