ßßß
Ricottowe knedle z patelni o smaku amaretto nadziane truskawkami podane z dyniowym* kremem z mango i serka waniliowego oraz truskawkami i mascarpone
* dodatek oleju z pestek z dyni firmy Biooil
/przepis autorski//1 porcja/
100 g ricotty35 g mąki żytniej grubo mielonej (u mnie ekologiczna firmy Symbio)15 g mąki pszennej tortowejłyżeczka syropu amarettoszczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamałe jajkotruskawki do nadziania knedliolej kokosowy do natłuszczenia patelni (u mnie BIOOIL)Ricottę zmiksować z jajkiem i syropem, dodać obie mąki, sól, proszek do pieczenia.Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać około połowy małej truskawki.Kłaść na natłuszczoną patelnię. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!