ßßß Cookit - przepis na RICOTTOWE KNEDLE Z PATELNI NADZIANE TRUSKAWKAMI

RICOTTOWE KNEDLE Z PATELNI NADZIANE TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Znów dostałam kilka opakowań ricotty. Trzeba więc je jakoś zużyć. Co można by z niej zrobić? Omlet, placuszki, sernik, kluski... co jeszcze? Knedle! Dobry pomysł, ale jeśli wolę śniadania z patelni? W takim razie... knedle z patelni! I tak pomyślałam, by zrobić serniczki z ricotty nadziane truskawkami. Na patelni podwoiły swoją objętość, wyszły puszyste i lekkie jak chmurka. Dzięki dodatkowi syropu amaretto, podczas smażenia wydobywał się piękny aromat. A w środku gorące truskawki... po prostu niebo! :) Jedno z lepszych śniadań, zdecydowanie do powtórzenia w najbliższym czasie :) Gorąco polecam wszystkim fanom ricotty i knedli oczywiście :)
Ricottowe knedle z patelni o smaku amaretto nadziane truskawkami podane z dyniowym* kremem z mango i serka waniliowego oraz truskawkami i mascarpone
* dodatek oleju z pestek z dyni firmy Biooil
/przepis autorski/
/1 porcja/
100 g ricotty
35 g mąki żytniej grubo mielonej (u mnie ekologiczna firmy Symbio)
15 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka syropu amaretto
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
małe jajko
truskawki do nadziania knedli
olej kokosowy do natłuszczenia patelni (u mnie BIOOIL)
Ricottę zmiksować z jajkiem i syropem, dodać obie mąki, sól, proszek do pieczenia.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać około połowy małej truskawki.
Kłaść na natłuszczoną patelnię. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/507-knedle-z-patelni-czy-serniczki-z.html