Wykonanie
Znów dostałam kilka opakowań
ricotty. Trzeba więc je jakoś zużyć. Co można by z niej zrobić? Omlet, placuszki, sernik, kluski... co jeszcze? Knedle! Dobry pomysł, ale jeśli wolę śniadania z patelni? W takim razie... knedle z patelni! I tak pomyślałam, by zrobić serniczki z
ricotty nadziane
truskawkami. Na patelni podwoiły swoją objętość, wyszły puszyste i lekkie jak chmurka. Dzięki dodatkowi
syropu amaretto, podczas smażenia wydobywał się piękny aromat. A w środku gorące
truskawki... po prostu niebo! :) Jedno z lepszych śniadań, zdecydowanie do powtórzenia w najbliższym czasie :) Gorąco polecam wszystkim fanom
ricotty i knedli oczywiście :)
Ricottowe knedle z patelni o smaku
amaretto nadziane
truskawkami podane z
dyniowym* kremem z
mango i
serka waniliowego oraz
truskawkami i
mascarpone* dodatek
oleju z pestek z dyni firmy Biooil
/przepis autorski//1 porcja/
100 g
ricotty35 g
mąki żytniej grubo mielonej (u mnie ekologiczna firmy Symbio)15 g
mąki pszennej tortowejłyżeczka
syropu amarettoszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamałe
jajkotruskawki do nadziania knedli
olej kokosowy do natłuszczenia patelni (u mnie BIOOIL)
Ricottę zmiksować z
jajkiem i
syropem, dodać obie
mąki,
sól,
proszek do pieczenia.Oprószonymi
mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać około połowy małej
truskawki.Kłaść na natłuszczoną patelnię. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!