Wykonanie
Za oknem pełne słońce na błękitnym niebie, a na talerzu
truskawki. Czerwiec? Do niego jeszcze daleko, ale można sobie chociaż wyobrazić lato, jedząc na śniadanie... knedle z
truskawkami!
Truskawki co prawda hiszpańskie, ale pachną równie pięknie co nasze polskie. Jedno z lepszych śniadań do powtórzenia. Zdecydowanie.
Pszenno-żytnie knedle z
truskawkami podane z
jogurtem naturalnym i kandyzowanym
cukremWheat-rye bread dumplings stuffed with strawberries served with yoghurt and candied sugar
/1 porcja/150 g puree ziemniaczanego30 g
mąki pszennej wrocławskiej30 g
mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału1 małe
jajkołyżeczka
cukru pudru trzcinowegoszczypta
solitruskawki ( w tym dwie duże do nadziania)łyżeczka pasty waniliowej1. Puree zmieszać z
jajkiem za pomocą widelca.2. Dodać obie
mąki,
cukier puder,
sól i pastę
waniliową.3. Wszystko wymieszać na gładką masę.4. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, w środek wkładać kawałek
truskawki, formować kuleczki.5. Zagotować
wodę.6. Knedle gotować ok. 7 minut.7. Po tym czasie wyjąć i pozwolić trochę odparować.8. Podawać z
jogurtem naturalnym,
cukrem kandyz i
truskawkami.Smacznego!