ßßß
Pszenno-żytnie knedle z truskawkami podane z jogurtem naturalnym i kandyzowanym cukremWheat-rye bread dumplings stuffed with strawberries served with yoghurt and candied sugar
/1 porcja/150 g puree ziemniaczanego30 g mąki pszennej wrocławskiej30 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału1 małe jajkołyżeczka cukru pudru trzcinowegoszczypta solitruskawki ( w tym dwie duże do nadziania)łyżeczka pasty waniliowej1. Puree zmieszać z jajkiem za pomocą widelca.2. Dodać obie mąki, cukier puder, sól i pastę waniliową.3. Wszystko wymieszać na gładką masę.4. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, w środek wkładać kawałek truskawki, formować kuleczki.5. Zagotować wodę.6. Knedle gotować ok. 7 minut.7. Po tym czasie wyjąć i pozwolić trochę odparować.8. Podawać z jogurtem naturalnym, cukrem kandyz i truskawkami.Smacznego!