ßßß Cookit - przepis na KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Za oknem pełne słońce na błękitnym niebie, a na talerzu truskawki. Czerwiec? Do niego jeszcze daleko, ale można sobie chociaż wyobrazić lato, jedząc na śniadanie... knedle z truskawkami! Truskawki co prawda hiszpańskie, ale pachną równie pięknie co nasze polskie. Jedno z lepszych śniadań do powtórzenia. Zdecydowanie.
Pszenno-żytnie knedle z truskawkami podane z jogurtem naturalnym i kandyzowanym cukrem
Wheat-rye bread dumplings stuffed with strawberries served with yoghurt and candied sugar
/1 porcja/
150 g puree ziemniaczanego
30 g mąki pszennej wrocławskiej
30 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału
1 małe jajko
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
truskawki ( w tym dwie duże do nadziania)
łyżeczka pasty waniliowej
1. Puree zmieszać z jajkiem za pomocą widelca.
2. Dodać obie mąki, cukier puder, sól i pastę waniliową.
3. Wszystko wymieszać na gładką masę.
4. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, w środek wkładać kawałek truskawki, formować kuleczki.
5. Zagotować wodę.
6. Knedle gotować ok. 7 minut.
7. Po tym czasie wyjąć i pozwolić trochę odparować.
8. Podawać z jogurtem naturalnym, cukrem kandyz i truskawkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/02/464-knedle-z-truskawkami.html