Wykonanie
Sobota, znowu deszcz a mi się nie chce iść po zakupy na obiad. Przegląd lodówki, no cóż niewiele jest. Pierwsza myśl - knedle z
truskawkami. Otwieram książkę kucharską "Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz i mój wzrok przyciąga zdjęcie i przepis na lasagne z
truskawkami. "To jest to" pomyślałam i zabrałam się do pracy. Swoją
drogą, lasagne w kuchni polskiej?
Składniki:25 dag lasagne (musiałam dać nieco więcej)1 kg dużych
truskawek (ewentualnie mniej
truskawek)2 łyżki
cukru kryształuNa sos:1 szklanka słodkiej
śmietanki (nie miałam, więc dałam
jogurt naturalny)2-3 świeże
jajka (dałam 2 duże)1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego (dałam 1 łyżkę
cukru domowej roboty)
sóltłuszcz do posmarowania formyWykonanie:W dużym płaskim garnku zagotować
wodę ze szczyptą
soli. Partiami wkładać na 3-4 minuty
płatki lasagne. Wyjąć, osączyć, ostudzić, ułożyć pojedynczo na równej powierzchni.
Truskawki umyć, osączyć, pokorić na ćwiartki (te mniejsze na połówki), posypać
cukrem.Każdy płąt lasagne przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na nim kawałek
truskawki, zwinąć w roladę.
Cukier puder zmiksować ze
śmietanką,
jajkami i
cukrem waniliowym. Roladki lasagne układać w formie wysmarowanej tłuszczem. (Ja do ułożonych roledk podokładałam pozostałe
truskawki. Było mi łatwiej zwijać gdy w środku był tylko jeden kawałek.) Zalać sosem i pec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
/wydrukuj przepis/