ßßß
Składniki:25 dag lasagne (musiałam dać nieco więcej)1 kg dużych truskawek (ewentualnie mniej truskawek)2 łyżki cukru kryształuNa sos:1 szklanka słodkiej śmietanki (nie miałam, więc dałam jogurt naturalny)2-3 świeże jajka (dałam 2 duże)1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego (dałam 1 łyżkę cukru domowej roboty)sóltłuszcz do posmarowania formyWykonanie:W dużym płaskim garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Partiami wkładać na 3-4 minuty płatki lasagne. Wyjąć, osączyć, ostudzić, ułożyć pojedynczo na równej powierzchni. Truskawki umyć, osączyć, pokorić na ćwiartki (te mniejsze na połówki), posypać cukrem.Każdy płąt lasagne przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na nim kawałek truskawki, zwinąć w roladę. Cukier puder zmiksować ze śmietanką, jajkami i cukrem waniliowym. Roladki lasagne układać w formie wysmarowanej tłuszczem. (Ja do ułożonych roledk podokładałam pozostałe truskawki. Było mi łatwiej zwijać gdy w środku był tylko jeden kawałek.) Zalać sosem i pec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
/wydrukuj przepis/