Wykonanie
Pin It
Krzaczki
borówki amerykańskiej uginają się od
owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić...
lody ukręcone, więc teraz
pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-)
Będę powtarzać !Składniki na ciasto:260 g
mąki pszennej (1 1/2 szklanki)150 g zimnego posiekanego
masła (3/4 kostki)30 g
cukru pudru (3 łyżki)1
jajkoszczypta
soliSkładniki na masę budyniową:3
jajka420 g gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru waniliowego110 g
cukru2 łyżki
mąki pszennejszczypta
solioraz300 g
borówek amerykańskich
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy
tartą bułką, wykładamy
ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.Wykonanie masy budyniowej:Składniki masy, oprócz
mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy
mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w
masie.Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim
borówki.Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.Podajemy schłodzone.