ßßß Cookit - przepis na Tarta z borówkami amerykańskimi

Tarta z borówkami amerykańskimi

nazwa

Wykonanie

Pin It
Krzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać !
Składniki na ciasto:
260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki)
30 g cukru pudru (3 łyżki)
1 jajko
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
3 jajka
420 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego
110 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
oraz
300 g borówek amerykańskich
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Wykonanie masy budyniowej:
Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.
Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki.
Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.
Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
Podajemy schłodzone.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/tarta-z-borowkami-amerykanskimi.html