ßßß Cookit - przepis na 197. Clafoutis z rabarbarem

197. Clafoutis z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze clafoutis! Mogę śmiało przyznać, że podbiło moje serce ;]
Inspiracja
Pełnoziarniste cynamonowe clafoutis z rabarbarem i cukrem trzcinowym na napoju migdałowym podane z jogurtem wiśniowym
Cynamonowe clafoutis z rabarbarem i cukrem trzcinowym podane z jogurtem wiśniowym
* 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 100 ml napoju migdałowego
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
*szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g drobnego rabarbaru
* masło do wysmarowania naczynia
Mąkę przesiać z cynamonem, gałką i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, cukier trzcinowy, napój migdałowy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Naczynie do zapiekania wysmarować masełkiem. Rabarbar pokroić drobno i część ułożyć na dnie naczynia, a drugą część na wierzchu po wylaniu ciasta. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut.
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/06/197-clafoutis-z-rabarbarem.html