Wykonanie
To chyba ostatni przepis w tym roku na wypiek z
rabarbarem. W naszym ogrodzie pysznią się już krwisto czerwone
truskawki, a w głowie mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie. Jest to naprawdę godny przepis, by powoli kończyć sezon na
rabarbar- banalnie prosty i ekspresowy (jak w przypadku każdych muffin), a cukrowa skorupka to istny cud!Składniki (12 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki
cukru trzcinowego +2 łyżki do posypania (użyłam demerara)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
jogurtu greckiego (można użyć zwykłego naturalnego)1 dużej
jajo, rozbełtane1/2 szklanki
oleju3 łodygi
rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałkiWykonanie:W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Mokre składniki wlać do pierwszej miski- całość wymieszać krótko i niedbale w międzyczasie dodając
rabarbar.Ciasto umieścić w papilotkach, surowe muffiny posypać 2 łyżkami
cukru.Piec w 180 stopniach ok. 30 min., przed zjedzeniem poczekać aż ostygną.Smacznego!