ßßß Cookit - przepis na MUFFINY Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ, CUKROWĄ SKORUPKĄ

MUFFINY Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ, CUKROWĄ SKORUPKĄ

nazwa

Wykonanie

To chyba ostatni przepis w tym roku na wypiek z rabarbarem. W naszym ogrodzie pysznią się już krwisto czerwone truskawki, a w głowie mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie. Jest to naprawdę godny przepis, by powoli kończyć sezon na rabarbar- banalnie prosty i ekspresowy (jak w przypadku każdych muffin), a cukrowa skorupka to istny cud!
Składniki (12 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru trzcinowego +2 łyżki do posypania (użyłam demerara)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu greckiego (można użyć zwykłego naturalnego)
1 dużej jajo, rozbełtane
1/2 szklanki oleju
3 łodygi rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Mokre składniki wlać do pierwszej miski- całość wymieszać krótko i niedbale w międzyczasie dodając rabarbar.
Ciasto umieścić w papilotkach, surowe muffiny posypać 2 łyżkami cukru.
Piec w 180 stopniach ok. 30 min., przed zjedzeniem poczekać aż ostygną.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/06/muffiny-z-rabarbarem-i-chrupiaca.html