Ponad milion wyświetleń bloga - dziękuję!!!Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką4 jajkaszklanka cukru trzcinowego200 gram masła2 szklanki mąki pełnoziarnistejłyżeczka proszku do pieczenia3 łodygi rabarbarułyżeczka cynamonukilka łyżeczek dżemu truskawkowego (przepis)pełnoziarnista kruszonka :(na ciasto wystarczy połowa porcji)200 gram mąki pełnoziarnistej100 gram cukru trzcinowego100 gram roztopionego masłaMasło roztopić i ostudzić.Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.Wlać ostudzone masło i wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.Posypać wierzch ciasta cynamonem i zrobić kilka kleksów z dżemu truskawkowego .Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierać między palcami i posypać nią ciasto.Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.