Letnie ciasto muszą być szybkie i lekkie. Zaczynamy od ciast z rabarbarem, bo sezon na rabarbar jest dość krótki.przepis na blachę o wymiarach 32 x 23cm2 jajkaszklanka cukru trzcinowegoszklanka maślankipół szklanki oleju2,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia+ ok. 1kg rabarbaru+ 4 łyżki cukru trzcinowegoKruszonka60g zimnego masła60g cukru trzcinoweego120g mąkiRabarbar obierz i pokrój w 2cm kawałki. Przełóż je do miski posyp cukrem i pozostaw, aby puścił sok. W tym czasie ubij jajka z cukrem na pulchną masę. Miksując dodawaj powoli maślankę i olej. Na koniec powoli dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, wyrównaj wierzch. Na ciasto wyłóż rabarbar.Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Rozcieraj całość, tak aby uzyskać okruchy. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.