ßßß Cookit - przepis na Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem

Quritto czyli quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem

nazwa

Wykonanie

Quesadilla to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można ją przygotować z samych placków przekładając tylko serem, ale można też wzbogacić farsz różnymi składnikami. Ja dodałam trochę mocno doprawionego mięsa i kukurydzy. Taki skład bardzo nam odpowiada.Wyszło bardzo smaczne danie - na pewno nie dietetyczne ze względu na dużą ilość serów, ale naprawdę pyszne!
Warto samodzielnie przygotować tortille bo wtedy mamy pewność, że są świeże i nie zawierają niepotrzebnych konserwantów.
Zobacz przepis na pyszne Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami .
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ew. czas przygotowania tortilli
składniki na 4 porcje:
ok. 400 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
puszka kukurydzy konserwowej 400 g
125 g mozarelli
200 g sera cheddar
200 g sera gouda
do kurczaka - 1 łyżka oleju
1 łyżka sosu słodko kwaśnego pikantnego
sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, pieprz cayenne
Jak zrobić domową quesadillę z kurczakiem?
Filet z kurczaka opłukałam i dokładnie osuszyłam. Pokroiłam na kawałki, kostkę, o boku mniej więcej 1,5x1,5 cm. Wrzuciłam do miseczki. Dodałam sos słodko kwaśny, olej, ok. 1/3 łyżeczki soli, trochę pieprzu mielonego, słodkiej mielonej papryki i pieprzu cayenne. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Następnie usmażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni - krótko, tylko tyle żeby kawałki się zrumieniły. Ostudziłam.
Sery cheddar i gouda starłam na tarce jarzynowej na wiórki, każdy oddzielnie. Mozarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w cienkie półplasterki. Kukurydzę osączyłam dokładnie.
4 tortille ułożyłam płasko. Każdą posypałam garstką cheddara i goudy. Ułożyłam po kilka kawałeczków mozarelli. Na serach sprawiedliwie rozdzieliłam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Na wierzch znowu porcja cheddara i goudy. Wszystko przykryłam pozostałymi 4-ma plackami tortilli i docisnęłam ręką.
Tak przygotowane quesadille kładłam pojedynczo na rozgrzanej średnio patelni - może być zwykła albo grillowa. Jeszcze raz docisnęłam mocno górny placek. Smażyłam na średnim ogniu aż spód się zrumienił a ser między plackami zaczął roztapiać. Pomagając sobie szeroką łopatkę przewróciłam quesadillę na drugą stronę i smażyłam dalej aż do rozpuszczenia sera. Jeśli nadzienia jest dużo a tak właśnie było u mnie to można patelnię przykryć pokrywką albo dużym arkuszem folii aluminiowej żeby środek się złapał wyższą temperaturę.
Usmażoną, upieczoną quesadillę przełożyłam na deskę i pokroiłam na trójkąty. W taki sam sposób usmażyłam pozostałe porcje. Podałam na gorąco.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/quritto-czyli-quesadilla-z-kurczakiem.html