Wykonanie
Coś czuję, że opis tego
kurczaka będzie zawierał za dużo słów "bardzo". Tym niemniej, spróbujmy:) :
kurczak jest przede wszystkim bardzo szybki do przygotowania. Co lepsze, jest on także bardzo łatwy - przygotuje go nawet początkujący kucharz, bo nie ma tu rzeczy, którą by można zepsuć. Do tego jest bardzo smaczny i bardzo elegancki. Nadaje się zatem na każdą okazje, jeśli tylko lubimy lekko orientalne smaki. Polecam :) Przepis pochodzi z czasopisma
Tina Koch&Backi-Ideen, Oktober 2010.

po 1
piersi kurczaka na osobę1 puszka
ananasów1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiczarny pieprz i
sól do smaku200 ml soku / zalewy z
ananasów50 ml
mleka1 łyżka
mąki pszennejolej do smażeniaew.
pieprz cayennePiersi kurczaka umyć, natrzeć
solą,
pieprzem i
curry. Zrumienić z obu stron na
oleju, na złoto.200 ml soku ( zalewy) z
ananasów z puszki wymieszać z 50 ml
mleka i 1 łyżką
maki pszennej.Na patelnię dodać pokrojonego
ananasa z puszki. ( W zależności od ilości
kurczaka - cała puszka lub połowa) Następnie wsypać 1 łyżeczkę
curry, 1/2 łyżeczki
papryki i zamieszać. Następnie wlać sos. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Przykryć patelnię pokrywką i dusić
kurczaka w sosie przez 10 min.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem.Jeśli chcemy, by danie było pikantne, należy dodać szczyptę
pieprzu cayenne.