ßßß Cookit - przepis na Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - doskonałe na obiad, imprezę czy grilla

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - doskonałe na obiad, imprezę czy grilla

nazwa

Wykonanie

Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mój mąż stwierdził, że to jeden z lepszych obiadów, jakie zrobiłam ;).
Tak przygotowanego kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).
Przepis podpatrzony podczas ostatniej wizyty u mojej przyjaciółki :).
450 g polędwiczek z piersi kurczaka lub 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (8 plastrów)
pieprz czarny mielony
szczypta majeranku
szczypta słodkiej papryki
opcjonalnie 1 łyżeczka dowolnych przypraw do kurczaka
odrobina oleju do smażenia
Piersi kurczaka przekrój wzdłuż (nóż równolegle do deski), a następnie ponownie wzdłuż (nóż prostopadle do deski) lub po prostu na w miarę cienkie paski (ok. 2 cm grubości i szerokości).
Oprósz z każdej strony pieprzem oraz odrobiną majeranku i pikantnej przyprawy do kurczaka.
Każdy kawałek zawijaj w plaster szynki (pod lekkim skosem, aby szynka przykryła rawie cały kawałek).
Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z każdej strony, do lekkiego zarumienia szynki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/04/piersi-kurczaka-w-szynce.html