Wykonanie

Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mój mąż stwierdził, że to jeden z lepszych obiadów, jakie zrobiłam ;).Tak przygotowanego
kurczaka możemy upiec również na grillu lub podać na imprezie (w mniejszej wersji i po smażeniu nadziać na wykałaczkę).Przepis podpatrzony podczas ostatniej wizyty u mojej przyjaciółki :).450 g polędwiczek
z piersi kurczaka lub 2 małe pojedyncze
piersi kurczaka1 opakowanie
szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (8 plastrów)
pieprz czarny mielonyszczypta
majerankuszczypta
słodkiej paprykiopcjonalnie 1 łyżeczka dowolnych przypraw do
kurczakaodrobina
oleju do smażenia
Piersi kurczaka przekrój wzdłuż (nóż równolegle do deski), a następnie ponownie wzdłuż (nóż prostopadle do deski) lub po prostu na w miarę cienkie paski (ok. 2 cm grubości i szerokości).Oprósz z każdej strony
pieprzem oraz odrobiną
majeranku i pikantnej
przyprawy do kurczaka.Każdy kawałek zawijaj w plaster
szynki (pod lekkim skosem, aby
szynka przykryła
rawie cały kawałek).Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju z każdej strony, do lekkiego zarumienia
szynki.