ßßß
Składniki:pierś kurczakapapryka słodkapapryka ostra (opcjonalnie)pieprz czarny lub cayenesólmąka ok 0,5 kgzimna woda1 l oleju do smażeniaWykonanie:Piersi kroimy w średniej wielkości filety lub paski , przyprawiamy wszystkimi przyprawami według uznania, czym więcej ostrych przypraw tym bardziej ostry będzie kurczak.Doprawione filety wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka minut do lodówki.Mąkę wsypujemy do miski lub na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem. Ważne aby to zrobić inaczej panierka będzie bez smaku!Filety wyciągamy po jednym z zalewy, czekamy aż ociekną z większości wody i obtaczamy w mące, otrząsamy z nadmiaru mąki i odstawiamy na ruszt na kilka minut lub do momentu aż nie obtoczymy wszystkich kawałków.Po obtoczeniu bierzemy każdy kawałek i moczymy przez 2 s w zalewie i znów obtaczamy. Czynność powtarzamy min 3 razy.We frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy kurczaki ok 5 minut aż skórka nie będzie złocista.Podajemy z frytkami.Pierś można zastąpić udkami, ale w tedy należy pamiętać aby kawałki kurczaka moczyć ok 3 godzin w zalewie i smażyć dłużej.Smacznego!!!!!