ßßß Cookit - przepis na Małe pączuszki z twarogiem, jabłkami i cynamonem

Małe pączuszki z twarogiem, jabłkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Tegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i tradycyjne pączki . Ale innych rodzajów jest bardzo wiele a jedne smaczniejsze od drugich - jest w czym wybierać!
Dzisiaj pokażę Wam przepis na takie mini pączusie, które robi się błyskawicznie. Z podanej ilości składników wyszła całkiem spora stertka małych kulek, które zjedliśmy na deser w niedzielne popołudnie. Ot, małe pączki - mała rozpusta.
Jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść pączków smażonych to zróbcie sobie pączki pieczone - są naprawdę bardzo smaczne.
Pączki serowe z jabłkiem i cynamonem
czas przygotowania: ok. 15 minut
składniki:
2 średnie jajka
125 g twarogu/sera białego, u mnie półtłusty
1 małe jabłko
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty soli
150 g mąki pszennej tortowej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia - olej roślinny albo smalec wieprzowy, ok. 1 kg
do posypania - kilka łyżeczek cukru pudru
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
Jak zrobić mini pączki z białym serem i jabłkiem ?
Naszykowałam szeroki garnek i umieściłam w nim tłuszcz. Postawiłam na niedużym ogniu. Do pojemnika blendera wbiłam jajka. Dodałam pokruszony twaróg, sól i pokrojone na kawałki obrane jabłko, z którego oczywiście usunęłam gniazdo nasienne. Składniki miksowałam przez kilka chwil na gładką masę.
Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam dokładnie łyżką na gładkie ciasto. Ciasto nałożyłam do woreczka foliowego, takiej foliowej szprycy do kremów tortowych. Obcięłam koniec tak żeby otwór miał średnicę ok. 1-2 cm.
Kiedy tłuszcz rozgrzał się odpowiednio wyciskałam porcje ciasta wielkości dużych orzechów laskowych odcinając je o krawędź noża trzymanego w drugiej dłoni. Oczywiście robiłam to bezpośrednio nad garnkiem, tuż nad powierzchnią tłuszczu, uważając żeby się nie poparzyć.
Pączuszki smażyłam z dwóch partiach żeby mogły swobodnie pływać. Same się przekręcają i są gotowe po 3-5 minutach kiedy nabiorą ładnego, brązowego koloru. Wyławiałam je łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Po chwili przekładałam je na drugi, głęboki, w którym był cukier puder z cynamonem. W tej mieszance obtaczałam je i takie były już gotowe do jedzenia.
Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze lekko ciepłe. Puszyste, wilgotne i nie za słodkie - po prostu pyszne !
Ciasto można wrzucać na tłuszcz za pomocą małej łyżeczki maczanej za każdym razem w gorącym oleju albo smalcu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/mae-paczuszki-z-twarogiem-jabkami-i.html