ßßß Cookit - przepis na Jaglany krem z karmelowym ananasem

Jaglany krem z karmelowym ananasem

nazwa

Wykonanie

Lubicie kaszę jaglaną? Czy deser z takiej kaszy do Was przemawia? Do nas przemówił bardzo mocno i to nie pierwszy raz. Ugotowana, zmiksowana kasza jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika . Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni!
Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami
Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero ugotować w świeżej wodzie lub mleku. Ten prostu zabieg spowoduje, że kasza będzie naprawdę smaczna.
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas chłodzenia
składniki na 4 porcje:
KREM - 70 g suchej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
4-6 łyżeczek cukru trzcinowego demerara
sok z połowy limonki
ok. 1/2 puszki mleka kokosowego
ANANAS - ok. 1-1,5 szkl. pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
3-4 czubate łyżki cukru trzcinowego demerara
sok z połowy limonki
2-3 łyżki mleka kokosowego
dodatkowo - posiekane pistacje niesolone
Jak zrobić krem z kaszy jaglanej i karmelowego ananasa?
KREM - kaszę przepłukałam na sicie i wsypałam do rondelka. Zalałam ok. 1 szkl. wrzącej wody, zagotowałam i odcedziłam. Ponownie przełożyłam do rondelka i ponownie zalałam wrzącą wodą - ok. 1,5 szklanki. Gotowałam aż kasza była mięciutka a płyn prawie zupełnie odparował. Ostudziłam. Zimną kaszę zmiksowałam blenderem dodając sok z limonki, cukier, wanilię i mleko kokosowe. Trzeba miksować aż masa będzie gładka jak budyń. Gęstość reguluje się ilością mleka kokosowego - jeśli wolicie rzadszy krem dodajcie więcej mleka. Gotowy krem przełożyłam do naczynek, w których miałam zamiar go podać i odstawiłam do lodówki.
ANANAS - na dno rondla wsypałam cukier i podgrzewałam aż zaczął się topić i lekko karmelizować. Wrzuciłam kawałki ananasa i wlałam sol z limonki. Smażyłam kilka minut aż owoce zrobiły się szkliste. Na koniec dodałam mleko kokosowe i jeszcze chwileczkę smażyłam. Przestudziłam i lekko ciepłe wyłożyłam na wierzch schłodzonego kremu.
Całość posypałam posiekanym pistacjami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/jaglany-krem-z-karmelowym-ananasem.html