Wykonanie
Zachęcam Was też do zaglądania na stronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta,
ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę
makowąA teraz zobaczcie jakie fajne
ciasteczka robiłam na warsztatach...
Cake popsskładniki potrzebne do przepisu:1 mieszanka do ciasta Dr. Oetker (dowolna np. na babeczki, na piernik, na dużą blachę)1 kostka do pieczenia
Kasia1 op. białego lukru królewskiego Dr. Oetker1 op. 250 g
serka mascarponeew. 120 g
cukru pudru - my na warsztatach pominęłyśmy bo ciasto i tak było słodkie20 g
czekolady do maczania patyczków + ew. 200 g do obtoczenia kuleksposób przygotowania : ciasto przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Jedyną zmianą jaką wprowadzamy to zamiast
oleju roślinnego wykorzystujemy kostkę do pieczenia
Kasia. Rozpuszczamy ją w małym rondelku, ostawiamy do wystygnięcia a następnie łączymy z mieszanką z opakowania. Ciasto możemy przygotować w formie babeczek lub na dużej blaszce - to nie ma znaczenia bo i tak będziemy je
potem rozdrabniać.Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie – można to zrobić rękami albo w malakserze). W mikserze mieszamy
mascarpone albo inny kremowy
serek z
cukrem pudru. Możemy dodać
przyprawy korzenne do smaku w zależności od ciasta które wykonujemy. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna). Z masy formujemy kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę. Patyczki zamaczamy w
czekoladzie i wbijamy w kulki (od góry lub z
boku). Przygotowane
ciasteczka na patyczkach chowamy do lodówki na ok. 25-30 min. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces można schować je do zamrażalki na kilka minut.Po wyjęciu kulki zamaczamy w lukrze przygotowanym według instrukcji na opakowaniu lub rozpuszczonej
polewie czekoladowej.Trzymając za patyczek obracamy kulki pozwalając obcieknąć nadmiarowi polewy. Ozdabiamy kolorową masa
cukrową żeby przypominały bałwanki albo po prostu posypujemy dowolną posypką
cukrową Dr. Oetker.Jak słodko i miło było na warsztatach możecie obejrzeć na filmie a także na załączonych niżej zdjęciach. Zapraszam do oglądania.















