ßßß Cookit - przepis na Świąteczne warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

Świąteczne warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

nazwa

Wykonanie

Zachęcam Was też do zaglądania na stronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makową
A teraz zobaczcie jakie fajne ciasteczka robiłam na warsztatach...
Cake pops
składniki potrzebne do przepisu:
1 mieszanka do ciasta Dr. Oetker (dowolna np. na babeczki, na piernik, na dużą blachę)
1 kostka do pieczenia Kasia
1 op. białego lukru królewskiego Dr. Oetker
1 op. 250 g serka mascarpone
ew. 120 g cukru pudru - my na warsztatach pominęłyśmy bo ciasto i tak było słodkie
20 g czekolady do maczania patyczków + ew. 200 g do obtoczenia kulek
sposób przygotowania : ciasto przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Jedyną zmianą jaką wprowadzamy to zamiast oleju roślinnego wykorzystujemy kostkę do pieczenia Kasia. Rozpuszczamy ją w małym rondelku, ostawiamy do wystygnięcia a następnie łączymy z mieszanką z opakowania. Ciasto możemy przygotować w formie babeczek lub na dużej blaszce - to nie ma znaczenia bo i tak będziemy je potem rozdrabniać.
Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie – można to zrobić rękami albo w malakserze). W mikserze mieszamy mascarpone albo inny kremowy serek z cukrem pudru. Możemy dodać przyprawy korzenne do smaku w zależności od ciasta które wykonujemy. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna). Z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Patyczki zamaczamy w czekoladzie i wbijamy w kulki (od góry lub z boku). Przygotowane ciasteczka na patyczkach chowamy do lodówki na ok. 25-30 min. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces można schować je do zamrażalki na kilka minut.
Po wyjęciu kulki zamaczamy w lukrze przygotowanym według instrukcji na opakowaniu lub rozpuszczonej polewie czekoladowej.Trzymając za patyczek obracamy kulki pozwalając obcieknąć nadmiarowi polewy. Ozdabiamy kolorową masa cukrową żeby przypominały bałwanki albo po prostu posypujemy dowolną posypką cukrową Dr. Oetker.
Jak słodko i miło było na warsztatach możecie obejrzeć na filmie a także na załączonych niżej zdjęciach. Zapraszam do oglądania.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/swiateczne-warsztaty-z-kasia-i-dr-oetker.html