Wykonanie
Grudzień to czas pieczenia pierniczków i korzennych
ciasteczek. Już sam zapach podczas pieczenia przypomina, że niedługo święta.
Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny.Aby upiec kruche korzenne
ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto, gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne wypieki i desery. A do dekorowania przydał się gotowy
lukier i dekoracje
cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie
ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy.Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych !

czas przygotowania : 15 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczeniaskładniki :100 g kostki do pieczenia Kasi a300 g
mąki pszennej tortowej100 g
cukru pudru100 g płynnego
miodu - użyłam lipowego2
żółtka1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki domowej
przyprawy korzennejew. dodatkowo 20-30 ml
mleka (w przepisie oryginalnym go nie było)do dekoracji - perełki błyszczące Dr. Oetkerdekoracje opłatkowe na Boże Narodzenie Dr. Oetker
lukier gotowy, zielony, Dr. Oetker



Miękki tłuszcz przełożyłam do miski. Dodałam pozostałe składniki, oprócz
mleka, i zaczęłam zagniatać ciasto. Było jednak dość suche i nie chciało się zlepić więc dolałam troszkę
mleka i wtedy konsystencja zrobiła się plastyczna. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm podsypując
mąką w razie potrzeby. Foremką wykrawałam różne kształty -
między innymi choinki. Układałam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach co najmniej 0,5 cm od siebie bo
ciasteczka trochę wyrosną. Piekłam ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół albo 160 st. C z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu pozwoliłam
ciastkom wystygnąć na blachach. Dekorowałam dopiero zimne.Do dekorowania użyłam gotowego lukru w saszetce. Wkłada się ją na kilka minut do gorącej, ale nie wrzącej
wody a następnie odcina mały rożek i przez małą dziurkę wyciska
lukier na powierzchnię
ciastek. Zanim
lukier zastygnie ułożyłam na nim perełki błyszczące i gwiazdki z opłatka. Udekorowane
ciastka kładłam płasko tak żeby się nie stykały i zostawiłam aż
lukier zesztywniał.