Wykonanie

Dekoracja stołu światecznego, słodki upominek.......to oczywiście choinki piernikowe ozdobione
białym lukrem.Składniki:

500 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru150 g
masła1 szklanka
miodu1
jajko1
żółtko2 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
mlekaWykonanie:W rondelku podgrzać
masło z
cukrem i
miodem.Zdjąć z ognia i mieszać do chwili połączenia się składników.Do wystudzonej masy wbić
jajko, dodać
przyprawę i wymieszać.
Sodę zamieszać z
mlekiem.Do miski wsypać
mąkę, wlać rozpuszczoną
sodę i masę
miodową z rondelka.Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części, owinąć w folię i wstawić do lodówki.

Wałkować partiami na blacie lekko podsypanym
mąką na grubość ok. 3-4 mm. i wycinać różnej wielkości gwiazdki i kilka kwadracików.
Ciasteczka ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Piec ok.6-8 min. w temp. ok. 170-180 st.C.
lukier:1
białko1 szklanka
cukru pudru½ łyżeczki
soku z cytrynyBiałko ubić na sztywno dodając stopniowo
cukier puder.
Lukier nakładać do szprycy /papierowej tubki/ lub do woreczka z wyciętą dziurką i udekorować pierniczki. Przy pomocy lukru połączyć ze sobą
ciasteczka tak, by uzyskać kształt choinki.



zobacz równie ż tutaj
