Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc
pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może niektórych z Was przepisem na pierniczki na... drożdżach. I co najważniejsze - wcale nie czuć w nich ich dodatku. Są grubiutkie i miękkie, piekłam je po raz pierwszy i
powiem szczerze, bardzo mi smakowały. Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce wytrzymają do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl. Polecam!SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki pszennej tortowej1
jajko1/2 szklanki
cukru pudru1 czubata łyżka
miodu2 łyżeczki
przyprawy korzennej0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej25g świeżych
drożdży40g miękkiego
masłaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C .Na początek zajmij się suchymi składnikami, tzn.
mąkę wymieszaj z
cukrem pudrem,
przyprawą do piernika oraz
sodą.
Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z
masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone
drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno
jajko.Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto (np. 1-1,5 cm), w razie konieczności podsypując lekko
mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka.Piecz pierniczki ok. 10-15 min .Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego!

