ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie

Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie

nazwa

Wykonanie

Lekka sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz.
Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie.
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje:
duża garść małych listków sałaty dębolistnej
duża garść listków szczawiu krwistego
3 łyżki czarnego sezamu
1/2 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
1 łyżka listków koperku
SOS - 3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1/3 łyżeczki miodu, użyłam lipowego
kilka kropli oleju sezamowego
do smaku - pieprz biały mielony, ew. szczypta soli
sposób przygotowania : zieleninę opłukałam dokładnie i osuszyłam. Z listków szczawiu odcięłam ogonki. Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam i wymieszałam dokładnie potrząsając przez kilka chwil bardzo energicznie. Ziarna sezamu podprażyłam przez kilka chwil na gorącej, suchej patelni, ostudziłam.
Naszykowałam dwa kawałki folii spożywczej. Posmarowałam je cieniutko odrobiną oleju i posypałam na środku połową sezamu. Żeby ułatwić sobie pracę przeniosłam je na filiżanki robiąc wgłębienie, w które następnie wybiłam jajka. Brzegi folii zebrałam starannie tak żeby jajko nie wypłynęło i związałam kawałkiem nitki. Tak przygotowane pakunki włożyłam do rondelka z gotującą się wodą. Gotowałam 4 minuty. Po ugotowaniu rozcięłam delikatnie wiązanie i wyjęłam jajka z folii. Jajko mollet to jajko ugotowane na półtwardo - żółtko jest prawie ścięte, jeszcze lekko kremowe w środku.
Na talerzach rozłożyłam porcje listków sałaty i szczawiu. Na nich położyłam po jednym jajku. Całe danie skropiłam przygotowanym wcześniej sosem, posypałam resztą sezamu i świeżymi listkami koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/saatka-ze-szczawiem-krwistym-i-jajkiem.html