Wykonanie
Lekka
sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym
jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz.Na
szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście
buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w
sałatce prezentują się bardzo ładnie.
czas przygotowania : ok. 15 minutskładniki na 2 porcje:duża garść małych listków
sałaty dębolistnejduża garść listków szczawiu krwistego3 łyżki czarnego
sezamu1/2 łyżeczki
oleju roślinnego2
jajka1 łyżka listków
koperkuSOS - 3 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
octu jabłkowego1/3 łyżeczki
miodu, użyłam lipowegokilka kropli
oleju sezamowegodo smaku -
pieprz biały mielony, ew. szczypta
solisposób przygotowania :
zieleninę opłukałam dokładnie i osuszyłam. Z listków szczawiu odcięłam ogonki. Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam i wymieszałam dokładnie potrząsając przez kilka chwil bardzo energicznie. Ziarna
sezamu podprażyłam przez kilka chwil na gorącej, suchej patelni, ostudziłam.
Naszykowałam dwa kawałki folii spożywczej. Posmarowałam je cieniutko odrobiną
oleju i posypałam na środku połową
sezamu. Żeby ułatwić sobie pracę przeniosłam je na filiżanki robiąc wgłębienie, w które następnie wybiłam
jajka. Brzegi folii zebrałam starannie tak żeby
jajko nie wypłynęło i związałam kawałkiem
nitki. Tak przygotowane pakunki włożyłam do rondelka z gotującą się
wodą. Gotowałam 4 minuty. Po ugotowaniu rozcięłam delikatnie wiązanie i wyjęłam
jajka z folii.
Jajko mollet to
jajko ugotowane na półtwardo -
żółtko jest prawie ścięte, jeszcze lekko kremowe w środku.Na talerzach rozłożyłam porcje listków
sałaty i szczawiu. Na nich położyłam po jednym
jajku. Całe danie
skropiłam przygotowanym wcześniej sosem, posypałam resztą
sezamu i świeżymi listkami
koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.