ßßß
sposób przygotowania : świeże skrzydełka dokładnie umyłam i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą, tę końcówkę, odłożyłam - nie będzie potrzebna. Pozostałe kawałki wrzuciłam do miski. Posypałam solą, czosnkiem i obiema paprykami starając się żeby każdy kawałeczek dostał swoją porcję. Wymieszałam dokładnie, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do zamarynowania. Powinny postać przynajmniej godzinę, ale lepiej przygotować nawet kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia.CIASTO - tuż przed planowanym smażeniem do pojemnika blendera wbiłam jajka. Dodałam przyprawy i mleko, krótko zmiksowałam. Dosypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone co będzie widać po uwalniających się pęcherzykach powietrza.
Do rondla wlałam olej i podgrzałam go dość mocno. Ciasto wlałam do miski ze skrzydełkami i obtoczyłam je w nim dokładnie - tak żeby całe były nim oblepione. Do wyższego pojemnika, może być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności, wsypałam mąkę - wierzcie mi, że takie naczynie ułatwia bardzo sprawę. Pomagając sobie szczypcami wkładałam kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście do mąki i potrząsałam delikatnie pojemnikiem tak żeby mąka obsypała mięso. Kawałki nie powinny być obtarte z ciasta, wręcz przeciwnie, bo mąka musi się porządnie przylepiać.Kiedy opanierowałam kilka skrzydełek, robiłam partiami po 7-8, szczypcami przełożyłam je do garnka z tłuszczem. Smażyłam ok. 10-15 minut. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Ten jednak musi być odpowiednio nagrzany - ani za zimny bo ciasto nasiąknie mocno, ani nie za gorący bo spali się z wierzchu a mięso w środku nie będzie dobrze usmażone. Trzeba to jednak robić na wyczucie obserwując jak szybko zmieniają kolor.Usmażone skrzydełka przekładałam na talerz w ręcznikami papierowymi żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i usmażyłam tak kolejne partie skrzydełek. Te usmażone trzymałam w piekarniku nagrzanym do 100 st. C żeby nie wystygły.Do ostatniego panierowania można użyć samej mąki pszennej, ale panierka będzie delikatniejsza jeśli zmieszacie ją pół na pół z mąką kukurydzianą.