ßßß Cookit - przepis na Hot wings. Pikantne skrzydełka a'la KFC

Hot wings. Pikantne skrzydełka a'la KFC

nazwa

Wykonanie

Wierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość pikantna, ale nie wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam smakowały.
Do skrzydełek można zrobić jeszcze domowe frytki i sos czosnkowy i będzie zupełnie jak w restauracji.
źródło inspiracji
czas przygotowania : ok. 40 minut + czas marynowania mięsa
składniki na 24 kawałki :
12 ładnych, świeżych skrzydełek kurczaka - ok. 1200 g
1 czubata łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki mielonego, suszonego czosnku
CIASTO - 2 średnie jajka
3/4 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 czubata szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
do obtoczenia -1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
do smażenia - ok. 1,5-2 l oleju roślinnego albo frytury
sposób przygotowania : świeże skrzydełka dokładnie umyłam i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą, tę końcówkę, odłożyłam - nie będzie potrzebna. Pozostałe kawałki wrzuciłam do miski. Posypałam solą, czosnkiem i obiema paprykami starając się żeby każdy kawałeczek dostał swoją porcję. Wymieszałam dokładnie, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do zamarynowania. Powinny postać przynajmniej godzinę, ale lepiej przygotować nawet kilka godzin wcześniej a nawet poprzedniego dnia.
CIASTO - tuż przed planowanym smażeniem do pojemnika blendera wbiłam jajka. Dodałam przyprawy i mleko, krótko zmiksowałam. Dosypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone co będzie widać po uwalniających się pęcherzykach powietrza.
Do rondla wlałam olej i podgrzałam go dość mocno. Ciasto wlałam do miski ze skrzydełkami i obtoczyłam je w nim dokładnie - tak żeby całe były nim oblepione. Do wyższego pojemnika, może być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności, wsypałam mąkę - wierzcie mi, że takie naczynie ułatwia bardzo sprawę. Pomagając sobie szczypcami wkładałam kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście do mąki i potrząsałam delikatnie pojemnikiem tak żeby mąka obsypała mięso. Kawałki nie powinny być obtarte z ciasta, wręcz przeciwnie, bo mąka musi się porządnie przylepiać.
Kiedy opanierowałam kilka skrzydełek, robiłam partiami po 7-8, szczypcami przełożyłam je do garnka z tłuszczem. Smażyłam ok. 10-15 minut. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Ten jednak musi być odpowiednio nagrzany - ani za zimny bo ciasto nasiąknie mocno, ani nie za gorący bo spali się z wierzchu a mięso w środku nie będzie dobrze usmażone. Trzeba to jednak robić na wyczucie obserwując jak szybko zmieniają kolor.
Usmażone skrzydełka przekładałam na talerz w ręcznikami papierowymi żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i usmażyłam tak kolejne partie skrzydełek. Te usmażone trzymałam w piekarniku nagrzanym do 100 st. C żeby nie wystygły.
Do ostatniego panierowania można użyć samej mąki pszennej, ale panierka będzie delikatniejsza jeśli zmieszacie ją pół na pół z mąką kukurydzianą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/hot-wings-pikantne-skrzydeka-ala-kfc.html