Wykonanie
            Nie jest to tradycyjne danie a jedynie oddanie hołdu Nigelli dla tej potrawy.Nie mniej 
mięso i sama panierka są genialnie pyszne. Do tej 
pory robiłam 
kurczaka na różne sposoby ale ten jest najsmaczniejszy jakiego kiedykolwiek 
jadłam. 
Mięso rozpływało się w ustach, idealnie doprawione z delikatną jak chmurka chrupiącą skórką. Tego nie da się opisać, to trzeba wypróbować :) Przepis Nigella Lawson z książki " Nigella gryzie ".

Składniki :2 ćwiartki z 
kurczaka750 ml do 1 L pełnotłustego 
mleka ( użyłam mniej, tyle żeby pokryło całe 
mięso )1 łyżka i 1 łyżeczka 
soli125 g 
mąki1 łyżeczka 
pieprzu cayenne1 
jajko500 g 
tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia ( może być 
olej - ja na nim właśnie smażyłam )
Kurczaka przekładamy do miski, zalewamy 
mlekiem. Dosypujemy łyżkę 
soli, mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc, 
mięso wtedy lepiej skruszeje.Następnie całą zawartość miski przekładamy do garnka ( razem z 
mlekiem ), przykrywamy pokrywką. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jakieś 15-20 minut aż 
mięso będzie dobrze ugotowane.Gotowe 
mięso wyjmujemy i czekamy aż przestanie parować. W tym czasie przygotowujemy panierkę. 
Mąkę mieszamy z 
pieprzem cayenne i z łyżeczką 
soli. 
Jajko lekko ubijamy.Kolejno 
kurczaka obtaczamy w 
mące, 
potem w 
jajku i znowu w mace. Pozostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy 
olej. Im gorętszy tym 
mięso mniej go wchłonie.
Mięso smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Zajmie to jakieś 1-2 minuty.Są smaczne na ciepło jak i na zimno. Ja na zimno nie próbowałam bo już nie było czego :)Smacznego :)