Wykonanie
Dzisiaj podam Wam przepis na domową
przyprawę z
suszonych warzyw i
ziół. To taka domowa
vegeta, kucharek czy jarzynka - pod taką nazwą znajdziecie coś podobnego w sklepach. Moja jest jednak dużo smaczniejsza i nie zawiera niczego
dziwnego. Jest w niej trochę
soli, ale tylko trochę i w celu konserwacji a poza tym jest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie dostępne.Przygotowując własną
mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione
zioła, zmielone
suszone grzyby czy zrezygnować np. z
czosnku jeśli go unikacie.Który
majonez lubicie najbardziej ? Ja
majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie !

Domowa
przyprawa do potraw - domowa
vegetaczas przygotowania : 15 minut + kilka godzin suszeniaskładniki :500 g
marchewki125 g
korzenia pietruszki300 g
korzenia selera1 średni
por1 pęczek
natki pietruszki1/2 pęczka
koperku4-5 liści
selera korzeniowego4-5 dużych liści
lubczyku2
ostre papryczki5 dużych ząbków
czosnku1 łyżeczka
kurkumy w proszku3 łyżeczki
soli morskiej
sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam - korzenie obrałam, z
pora usunęłam wierzchnie, nieładne liście i przekroiłam go wzdłuż na pół. Z papryczek usunęłam gniazda nasienne, ale to nie jest konieczne.
Czosnek obrałam. Warzywa i
zieleninę dobrze opłukałam i osuszyłam dokładnie.

Korzenie
marchewki,
pietruszki i
selera starłam na szatkownicy w cienkie plasterki.
Pora pokroiłam na nieduże kawałki - można pokroić w półkrążki.
Czosnek pokroiłam w plastry a
strąki papryki po prostu podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie produkty stopniowo umieszczałam na sitach suszarki spożywczej - na jednym
marchewkę, na drugim
selera i
pietruszkę, na trzecim oraz czwartym
pora, wszystkie zielone liście, papryczkę i
czosnek. Sita ustawiłam na suszarce i włączyłam ją.Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i
zioła suszą się w różnym tempie więc kiedy coś wyschło zdejmowałam sito a zawartość przesypywałam do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.Warzywa i
zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy też kilka godzin - aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.

Susz podzieliłam na 3 części i umieszczałam partiami w pojemniku blendera. Do każdej dosypywałam po 1 łyżeczce
soli i miksowałam na drobne kawałeczki. Możecie rozdrobnić mniej lub bardziej jeśli wolicie, nawet na proszek - ja jednak wolę taką paproszkowatą
przyprawę. Do zmielonych warzyw i
ziół dosypałam jeszcze
kurkumę i wymieszałam dokładnie. Przesypałam do szczelnie zakręcanego słoika.Takiej
przyprawy używam do zup,
sosów, zapiekanek, marynat... Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników.Z podanej ilości składników uzyskałam 180 g mieszanki przyprawowej, ale zawsze można zwielokrotnić ilości. Z tym, że to jest porcja akurat na 4 sita suszarki.