ßßß
Jak zapowiedziała, tak zrobiła. Łatwo i przyjemnie :)Składniki na moją wegetę (wychodzą 3 malutkie słoiczki):8 marchewek3 pietruszkiporselerpęczek natkipęczek lubczyku (można też, już do mielenia, dać suszonego)3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)kurkuma do smakuMarchewki, pietruszki i selera obrać. Tego ostatniego pokroić w słupki. Zetrzeć wszystko na plasterki. Pora umyć, przekroić wzdłuż, pokroić na półplasterki. Natkę umyć i osuszyć.Wszystko wyłożyć na sita suszarki do warzyw i suszyć kilka godzin. Suche warzywa przełożyć partiami do kielicha blendera, do każdej partii dodać łyżeczkę soli i kurkumę, zblendować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoiczków. Jeśli macie nowy blender, to polecam kurkumę dodać już do zmielonych warzyw. Mojemu już po prostu nic nie szkodzi, więc dodaję do blendowania ;) i dzięki temu mam wrażenie, że kurkuma nie zbiera się od razu na dnie słoiczka, a "trzyma" warzyw.Dobra rada - nie próbujcie mielić wegety w maszynce do mielenia, jak mi internety poradziły. Bo się maszynka zapycha i psuje. Całe szczęście nie silnik, a pękła jedna część, ale efekt jest ten sam - się zostało bez maszynki i trzeba kupić sprzęgło.