ßßß Cookit - przepis na Karkówka grillowana ze szparagami

Karkówka grillowana ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Karkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka chleba - wystarczy żebym była bardzo zadowolona. Lubię też na ruszt wrzucić jeszcze jakieś warzywa - tym razem były to piękne szparagi.
Razem z karkówką możecie upiec sobie także Pieczarki z serem taleggio - będzie pysznie !
czas przygotowania : 5 minut + 24 godziny marynowania + czas pieczenia
składniki :
5 plastrów niezbyt tłustej karkówki, ok. 3 cm grubości
MARYNATA - sok z 1 małej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
4-6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki drobno utłuczonego kuminu
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka drobno posiekanej mięty
dodatkowo - kilkanaście grubszych zielonych szparagów
3-4 łyżki oleju roślinnego
sól morska i pieprz mielony
sok z połowy cytryny
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Nie rozbijałam go tłuczkiem, ale bardzo gęsto i starannie nakłułam z obu stron, miejsce przy miejscu, ostrym widelcem. Składniki marynaty dokładnie wymieszałam i obtoczyłam w niej kawałki mięsa miętosząc je i wcierając przyprawy. Przełożyłam do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiałam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, ale może tak postać dłużej, nawet 2-3 dni.
Zamarynowane mięso wyjęłam nieco wcześniej żeby się ogrzało. Osuszyłam je lekko ocierając nadmiar przypraw, które podczas pieczenia mogłyby się przypalić. Piekłam na średnio gorącym grillu po dobrych kilka minut z każdej strony - jak bardzo wysmażone mięso lubicie to już zdecydujcie sami. Czas grillowania zależy od jakości mięsa i stanu rozgrzania grilla.
Kiedy wrzuciłam karkówkę na ruszt oczyściłam jeszcze szparagi. Umyłam, odłamałam twarde końcówki a pędy poprzekrawałam na połówki bo były dość grube. Cieńsze szparagi zostawcie w całości. Posoliłam je trochę i oprószyłam pieprzem a także obtoczyłam w mieszance oleju i soku cytrynowego. Kiedy mięso było prawie gotowe wrzuciłam szparagi na tackę do grillowania i piekłam przez może 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Są gotowe kiedy zaczną tracić sztywność i leciutko się rumienić.
Pieczoną karkówkę podałam ze szparagami, sosem tzatzyki i domowym chlebem bo tak smakuje nam najbardziej.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/grill-karkowka-cytrynowo-mietowa.html