Wykonanie
Karkówka z grilla - moje ulubione
mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a
potem starannie upieczone jest przepyszne. Do
karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka
chleba - wystarczy żebym była bardzo zadowolona. Lubię też na ruszt wrzucić jeszcze jakieś warzywa - tym razem były to piękne
szparagi.Razem z
karkówką możecie upiec sobie także
Pieczarki z
serem taleggio - będzie pysznie !

czas przygotowania : 5 minut + 24 godziny marynowania + czas pieczeniaskładniki :5 plastrów niezbyt tłustej
karkówki, ok. 3 cm grubościMARYNATA - sok z 1 małej
cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny4-6 łyżek
oleju roślinnego2 łyżeczki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki drobno utłuczonego kuminu1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu czarnego1 łyżka drobno posiekanej
miętydodatkowo - kilkanaście grubszych
zielonych szparagów3-4 łyżki
oleju roślinnegosól morska i
pieprz mielonysok z połowy
cytrynysposób przygotowania :
mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Nie rozbijałam go tłuczkiem, ale bardzo gęsto i starannie nakłułam z obu stron, miejsce przy miejscu,
ostrym widelcem. Składniki marynaty dokładnie wymieszałam i obtoczyłam w niej kawałki
mięsa miętosząc je i wcierając
przyprawy. Przełożyłam do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiałam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, ale może tak postać dłużej, nawet 2-3 dni.Zamarynowane
mięso wyjęłam nieco wcześniej żeby się ogrzało. Osuszyłam je lekko ocierając nadmiar przypraw, które podczas pieczenia mogłyby się przypalić. Piekłam na średnio gorącym grillu po dobrych kilka minut z każdej strony - jak bardzo wysmażone
mięso lubicie to już zdecydujcie sami. Czas grillowania zależy od jakości
mięsa i stanu rozgrzania grilla.Kiedy wrzuciłam
karkówkę na ruszt oczyściłam jeszcze
szparagi. Umyłam, odłamałam twarde końcówki a pędy poprzekrawałam na połówki bo były dość grube. Cieńsze
szparagi zostawcie w całości. Posoliłam je trochę i oprószyłam
pieprzem a także obtoczyłam w mieszance
oleju i
soku cytrynowego. Kiedy
mięso było prawie gotowe wrzuciłam
szparagi na tackę do grillowania i piekłam przez może 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Są gotowe kiedy zaczną tracić sztywność i leciutko się rumienić.Pieczoną
karkówkę podałam ze
szparagami,
sosem tzatzyki i domowym
chlebem bo tak smakuje nam najbardziej.