Pin ItDzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami. Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki.Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko.Czas przygotowania: 20 minutSkładniki na 2 porcjeSkładniki:1/2 pęczka zielonych szparagów6-7 pieczarek4 jajkasól morskapieprzszczypta gałki muszkatołowejolej do smażenianatka pietruszkiWykonanie:Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut.W szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną.Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.