ßßß Cookit - przepis na Babka marcepanowa z czekoladą

Babka marcepanowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Baby, babki i babeczki to wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !
Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa
czas przygotowania : ok. 15 minut + 30 minut pieczenia
składniki :
100 g miękkiego masła
50 g + 25 g cukru zwykłego
3 duże jajka
75 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki pszennej typ 1850
3 g proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów (bez skórki)
szczypta soli
100 g marcepanu
70 g gorzkiej czekolady lub kuwertury czekoladowej
2 łyżeczki kakao naturalnego
1 łyżka likieru Amaretto
POLEWA - 80 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
do przybrania - płatki/wiórki czekoladowe
do formy - 1 łyżeczka masła
2-3 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania : Naszykowałam foremkę na babkę - wysmarowałam ją wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam kakao i wymieszałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam z solą i 25 g cukru na sztywną pianę. Miękkie masło zaczęłam ucierać a kiedy zbielało partiami dodawałam 50 g cukru zwykłego, cukier waniliowy i żółtka jaj. Do puszystej masy dodałam porwany na kawałki marcepan i ucierałam aż masa była gładka. Dosypałam mielone migdały i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszałam żeby nie było grudek. Delikatnie, ale starannie, wmieszałam pianę z białek.
Ok. 1/3 masy przełożyłam do oddzielnej miseczki. Do tej części dodałam rozpuszczoną czekoladę z kakao i amaretto, wymieszałam. Do naszykowanej formy nałożyłam m/w połowę jasnej masy. Na to czekoladową a na wierzch resztę jasnej. Można delikatnie przemieszać całość widelcem żeby uzyskać marmurkowy wzorek, ale moje ciasto było bardzo gęste i nie chciało współpracować w tym temacie.
Babeczkę piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, grzanie góra/dół. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut i dopiero wyjęłam z formy. Ostudzoną polałam najpierw rozpuszczoną białą a potem ciemną czekoladą i posypałam czekoladowymi płatkami
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/babka-marcepanowa-z-czekolada.html