Wykonanie
Baby, babki i babeczki to wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i
czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa

czas przygotowania : ok. 15 minut + 30 minut pieczeniaskładniki :100 g miękkiego
masła50 g + 25 g
cukru zwykłego3 duże
jajka75 g
mąki pszennej tortowej40 g
mąki pszennej typ 18503 g
proszku do pieczenia100 g mielonych
migdałów (bez skórki)szczypta
soli100 g marcepanu70 g
gorzkiej czekolady lub kuwertury czekoladowej2 łyżeczki
kakao naturalnego1 łyżka
likieru AmarettoPOLEWA - 80 g
białej czekolady50 g
gorzkiej czekoladydo przybrania - płatki/wiórki
czekoladowedo formy - 1 łyżeczka
masła2-3 łyżki
bułki tartej

sposób przygotowania : Naszykowałam foremkę na babkę - wysmarowałam ją wewnątrz
masłem i wysypałam
tartą bułką.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej, dodałam
kakao i wymieszałam aż składniki się połączyły.
Białka ubiłam z
solą i 25 g
cukru na sztywną pianę. Miękkie
masło zaczęłam ucierać a kiedy zbielało partiami dodawałam 50 g
cukru zwykłego,
cukier waniliowy i
żółtka jaj. Do puszystej masy dodałam porwany na kawałki marcepan i ucierałam aż masa była gładka. Dosypałam mielone
migdały i
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, wymieszałam żeby nie było grudek. Delikatnie, ale starannie, wmieszałam pianę z
białek.

Ok. 1/3 masy przełożyłam do oddzielnej miseczki. Do tej części dodałam rozpuszczoną
czekoladę z
kakao i
amaretto, wymieszałam. Do naszykowanej formy nałożyłam m/w połowę jasnej masy. Na to
czekoladową a na wierzch resztę jasnej. Można delikatnie przemieszać całość widelcem żeby uzyskać marmurkowy wzorek, ale moje ciasto było bardzo gęste i nie chciało współpracować w tym temacie.Babeczkę piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, grzanie góra/dół. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut i dopiero wyjęłam z formy. Ostudzoną polałam najpierw rozpuszczoną białą a
potem ciemną
czekoladą i posypałam czekoladowymi
płatkami