Wykonanie
Dawno nie robiłam na śniadanie placuszków. Zwykle w weekendowe ranki rządzą
jajka w różnej postaci. Wczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć !A może skusisz się na Placuszki z
borówkami albo Placki
kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko !

czas przygotowania : 15 minutskładniki na 3 porcje x 5 placuszków :250 g
serka ricotta2 średnie
jajka2 szczypty
soli70 g
mąki pszennej pełnoziarnistej30 g tartych
orzechów laskowych15 g
cukru trzcinowego demerara2-3 łyżki słodkiej
śmietanki albo
mlekado smażenia - troszkę
oleju rzepakowegododatkowo - frużelina z letnich
owocówkruszone
orzechy laskoweew. trochę
cukru pudrusposób przygotowania :
jajka rozdzieliłam.
Żółtka dodałam do
serka. Dosypałam
mąkę,
orzechy tarte i
cukier, wymieszałam dokładnie.
Białka ubiłam na dość sztywną pianę razem z
solą. Dodawałam ją po łyżce do masy serowej i delikatnie wmieszałam. Ponieważ całość była bardzo gęsta dolałam jeszcze troszkę słodkiej
śmietanki.Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją
olejem. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładałam porcje ciasta i lekko je rozpłaszczałam. Smażyłam na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniły.Podałam zaraz po usmażeniu z dodatkiem frużeliny,
orzechów i odrobiny
cukru pudru.